Връчват театралните награди "ИКАР" - Васко Василев и Керана са специални гости

Татяна Лолова с посмъртно отличието за изключителен принос към българския театър

11.05.2021 | 19:25 Редактор: Десислава Атанасова

В Народния театър се провежда церемонията по връчването на 47-мите награди "ИКАР" за принос към театралното изкуство. Специален гост на церемонията е световноизвестният цигулар Васко Василев. 

Песента "Една" събира на една сцена, за първи път, певицата с космически глас Керана и виртуозът на цигулката Васко Василев. Проектът е създаден специално за церемонията по връчването на наградите "ИКАР"

"Слава Богу, че има пандемия, че имах време да дойда и да направим това, искахме да направим нещо специално", споделя цигуларят Васко Василев

А вълнението да се качи на сцената на Народния театър е двойно по-голямо. 

"Винаги се вълнуваш, ако не се вълнуваш - за какво го правиш", допълни още той.

За последно, преди 44 години Васко Василев се появява на тази сцена, но не като музикант, а като актьор. 

"Последния път бях като актьор тук, тогава въобще не ме беше страх, излизах да кажа аз съм Леонардо да Винчи и още три фрази, това знаех, страх, не, сега има вълнение и признателност, че ми се дава възможността да съм в този театър, където е имало толкова велики артисти. Това ми дава смирение, за мен това е чест", каза още Василев.

Текстът и музиката към песента са дело на Керана. А посланието носи дълбок смисъл и лична емоция.

"Просто едно откровение към някого, към близък, който не сте разбирали. Решавате, че трябва да направите промяна", споделя Керана.

"За мен това е нещо, за което винаги се бориш със себе си, винаги има нещо особено в музиката, във всичко в живота, винаги се бориш със себе си, нещо много лично и всички хора които загубихме., да се направи нещо за тези хора", каза Васко Василев.

Керана споделя, че дуетът с Васко Василев е сбъдната мечта. 

"Не смятам, че тази песен щеше да бъде същата без него. Изключително съм щастлива, че имам тази възможност да бъда с такова светило на една сцена, той е невероятен човек", разказа Керана.

С песента музикантите отдават почит на велики български актьори, които през последната година напуснаха този свят. 

Тази година "Икар" за изключителен принос към театъра посмъртно се присъжда на Татяна Лолова – актриса, която оставя трайна следа и в живота на Васко Василев.

"Тя беше страхотен човек, даже идваше на моите концерти, много я обичах, специално отидох на пейката пред нейния блок, страхотна пейчица -  и си с нея", сподели цигуларят. 

Развълнувана и благодарна за признанието, Керана е категорична – театърът и музика са взаимосвързани.  

Защото изкуството е това, което докосва душата и ни води към вечността. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК