Родна реч: "Инфлуенсърски", "нападжия" и "селфи" влизат официално в българския речник

"Антиваксърство" и "продавалник" също са вътре

11.05.2021 | 21:22 Редактор: Никола Симеонов
Родна реч:

Излезе от печат "Речник на новите думи в българския език“ (2021 г.), съобщиха от издателство "Наука и изкуство“. Изданието е трето след 2000 година и обхваща нови лексикални единици от първите две десетилетия на XXI век.

Представени са както думи, навлезли от други езици, така и неологизми, образувани на българска почва. Включени са също семантично обновени думи, нови терминологични съчетания и фразеологизми.

Предните издания бяха от 2001 и 2010 г., припомни проф. Диана Благоева-Стефанова от Института за български език при БАН, която е част от авторския колектив.

В тазгодишния речник са обяснени близо 3000 думи, като новите са 1800. Акцент е поставен върху последното десетилетие.

Сред думите, образувани на българска почва, са "биокъща", "нападжия", "продавалник", а сред чуждиците са "селфи", "поширам" и "гаспачо", производни са "антиваксърство", "инфлуенсърски" – даде примери проф. Благоева. Над 200 са думите, които са семантично обновени – като облак, акселератор, бисквитка.

Представени са и някои устойчиви фрази от терминологичната сфера: интернет на нещата, дигитално включване, безвъглеродна икономика и други.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК