1/3 от българите не си плащат навреме задълженията, в чужбина също имат затруднения

Въпреки намалените цени, все по-трудно става за хората да си плащат наемите

11.05.2021 | 18:05 Редактор: Здравко Черкезов

Всеки трети българин не си плаща навреме кредита, наема или сметките, според данни на Евростат. България се нарежда на второ място след Гърция по затруднение при плащането на разходите по жилището. Българите в чужбина също са имали затруднения, основно заради пандемията.

Милена Георгиева живее от 9 години в Англия. По време на пандемията е изгубила работата си за 3 месеца. Наемът на апартамента ѝ там е над 1200 лв. 

"Бяха ни казали, че ако 3 месеца не можем да си плащаме наема, може да го разсрочат, но после така или иначе трябва да се плати. Малко повече се свиваш и плащаш", разказа Милена.

За да плати наема си, тя прибягва до заделените си средства. 

"Всички, които живеем в чужбина, винаги заделяме нещо за България. Точно тогава заминаха парички за България", сподели още българката. 

По данни на Евростат всеки трети българин има просрочени задължения за ипотека, наем или битови сметки. Според агенциите за недвижими имоти въпреки намалените цени, все по-трудно става за хората да си плащат наемите. 

"По-скоро на тези, които са в по-лошо състояние, те ги наемат хора с по-неплатежоспособни възможности. А тези, които изобщо не можеха да плащат - те още в началото освободиха", посочи управителят на агенция за недвижими имоти Марин Гюрчев.  

Най-много затруднения с плащането на разходите по жилището имат жителите на Гърция, където 41,4% от домакинствата бавят сметките. България е втора. Много хора изпитват и затруднения в погасяването на кредитите си. 

"Всички българи са много съвестни. Гледат стриктно да си спазват падежното число. Има клиенти, които са останали без работа и търсят варианти. Прави се преструктуриране или отлагане на кредита", обясни управителят на кредитен център Невена Колева.  

Забавянето на тези задължения е индикатор, че разходите за жилище могат да бъдат твърде високи, посочват от статистическата служба

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК