Бина Харалампиева: Политиката е въпрос на мисия

Харизмата е необходима на политика. Но да не се опитва да я осребри, казва тя

11.05.2021 | 16:30 Редактор: Таня Харизанова

"Нова земя" на сцената на Народния театър. Защо звучи толкова актуално днес?

„Ние се надявахме да звучи актуално, но май стана по-актуално, отколкото очаквахме. Може би защото има няколко съществени прилики от времето, в което е писан романа и това, което ни се случва в момента“. Това каза в предаването „Опорни хора“ Бина Харалампиева, театрален режисьор.

Тя обясни, какви са приликите и съществените разлики. „Първо, кои са приликите. Приликите са тези, че ние говорим в едно време, в което нещата се сменят, очакваме нещо много различно да ни се случи. Все още не сме се оформили като желание и намерение, хората продължават да се обичат. Понеже вътре в романа има любов. В единия случай нещастна, в другия случай тя е щастлива. Тоест има човешки неща. Има хора, които ни изпълват с умиление и които можем да наречем най-общо казано народа, хората, които са населявали тогава България и тези, които населяват в момента – които събуждат и умиление, и радост, и гняв“.

Бина Харалампиева даде пример с това, че има хора, които използват ситуацията, както тогава, така и сега, за собствено облагодетелстване. Които се опитват в мътната вода да ловят риба. Какви са разликите? Според режисьорката, разликите са, че по онова време хората все пак са вярвали много в това, че им предстои нещо прекрасно, не са били тези мрънкала, които сме ние в днешно време. Били са убедени в прекрасното си бъдеще. Били са щастливи заради това, че имат държава. Всеки е управлявал единствено собствения си двор. Изведнъж имаш държава, за която можеш да мечтаеш, която можеш да представяш, на която ти си мислиш, че ще се случват само прекрасни неща. Все още е имало хора, истински вдъхновени от Ботев, Левски, Каблешков, Бенковски. Тоест, хора идеалисти, хора, които са били готови в името на добруването на държавата си да направят невероятни неща. Героят на Иван е бил такъв. „И за мен беше най-трудната задача да направя избор на актьор, в чийто идеализъм публиката да може да повярва“.

„Ако трябва да добавя нещо за разликите или по-скоро за приликите, приликите всъщност с хората в онова време и в днешно време са, че и тогава, и сега използваме съвсем услужливо това, че вчерашното нещастие е повод днес да искаме всичко алчно за себе си. Ние сме свидетели на такова нещо. Днес падаме в този капан, искаме всичко за себе си, оправдавайки своето нещастие отпреди няколко години. Така че, това също са може би прилики, от които ние трябва да се поучим и като че ли трябва да се вгледаме много повече в желанието за добруването на ближния в това общество“, казва актьорът Иван Юруков.

А Бина Харалампиева допълва: „Аз съм убедена, че има такива хора. И те не са малко. Има страшно много почтени, смислени, интелигентни, обичащи България хора. Много често ми се случва да срещам такива. Работя с подобни хора, които си струва да бъдат наблюдавани - смислени, с въображение.

На въпрос, дали на тези хора им се занимава с политика, Бина Харалампиева бе категорична: „Не. Там е цялата работа. Тук важният въпрос е защо. Защото в последна сметка, ако ти превръщаш политиката в нещо, което те унижава като човек, и ако всеки влязъл в политиката бива оплюван, смачкан, навиран в ъгъла, кой нормален човек ще рискува реномето си и онова, което е работил цял живот? Ние престанахме да мислим, че политиката е въпрос на мисия. Хората се възпитават, учат, за да могат да бъдат полезни на народа си. Ние като че ли ги избираме по цветовете на очите, по това дали са ни харесали. Харизмата е прекрасно нещо, харизма не притежава всеки. Харизмата е изключително качество, то е необходимо и на актьора, и на политика. Въпросът е да не лъжеш с харизмата си. Да не се опитваш да я осребриш. Защото Господ ти я е дал хората да ти вярват. На харизматичните хора се вярва“, каза Бина Харалампиева.

Целия разговор гледайте във видеото!