Радев: Най-високият олтар е онзи, пред който обричаме живота си на отечеството

Президентът посети град Бяла черква по случай 145 години от Априлското въстание

11.05.2021 | 11:02 Редактор: Искра Ангелова
Радев: Най-високият олтар е онзи, пред който обричаме живота си на отечеството

Вярата в свободна и независима България бе упованието на априлци, поели към осъзнатата саможертва. Въстанието им не е отчаян вик, а манифест на цял народ, избрал пътя на достойните. Нека подвигът на борците от 1876 г. ни напомня, че най-високият олтар е онзи, пред който обричаме живота си на отечеството. Това заяви държавният глава Румен Радев, който беше гост на честванията по случай 145 години от Априлското въстание и 45-ата годишнина от обявяването на Бяла черква за град, информират от прессекретариата на президента.

"Вярата и знанието, духовността и просвещението дават кураж на българите да поемат борба за правото си да живеят в своя собствена свободна държава", подчерта президентът.

Румен Радев поздрави белочерковци и определи града им като един от символите на народното възраждане: "Още в онези години Бяла черква се очертава като гнездо на материален, духовен и културен подем, на революционна борба". 

Той се обърна с думи на признателност към гражданите на Бяла черква, днешните наследници на над стоте въстаници, поведени от Бачо Киро, затова, че пазят жив спомена за тях, развиват своите традиции и пренасят през поколенията искрата на родолюбието, на свободния и непокорен български дух.

В Бяла черква държавният глава поднесе венци на паметника на Бачо Киро, прие почетния строй и участва в тържествената заря-проверка в памет на загиналите герои.

Снимка: Прессекретариат на президента

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Много са му се радвали сигурно Сигнализирай за неуместен коментар