ПСС: Каролев щеше да е 10 часа по-рано в болница, ако разполагахме с хеликоптер

"Наличието на много скрити камъни в близост може да е причина за падането", каза Емил Нешев

11.05.2021 | 11:25 Редактор: Искра Ангелова
ПСС: Каролев щеше да е 10 часа по-рано в болница, ако разполагахме с хеликоптер

Акцията по спасяването на икономиста Владимир Каролев би била по-лесна и бърза при наличието на хеликоптер. Акцията е била животоспасяваща, но е могла да бъде и много по-щадяща, както за пострадалия, така и за спасителите при наличието на хеликоптер, но за съжаление такъв сертифициран хеликоптер за такава дейност в България няма.

"За съжаление, такъв хеликоптер в България, сертифициран за такава дейност няма. Има куп варианти, които в общи линии са неизползваеми на практика. Така че можем да кажем, че бихме спестили по-голямата част от времето, от носенето, но пак казвам – най-важното е, че самият пострадал щеше да е много по-бързо взет от терена, там където се е случило нещастието, и в рамките на 1 час – 1 час и половина общо от излитане на хеликоптер, дори и подаването на съобщение, щеше вече да е в лечебно заведение, нали си давате сметка, че става дума за 10-11 часа по-рано", каза за "Фокус" Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК)..

Той подчерта, че всички страни в ЕС разполагат с хеликоптер, а единствено Хърватия в момента е в процедура по откриване на такава служба, като е въпрос на месеци да заработи и там такава система – HEMS. "България е единствената страна, която е далеч от момента, в който да знаем, че дори и в перспектива ще се случи нещо", посочи той.

"Трудно може да се каже какво се е случило с Владимир Каролев - вероятната причина са условията на терена", коментира още Емил Нешев.

"Най-вероятно е било твърдо или склонът е бил почти заледен. Наличието на много скрити камъни в близост може да е причина за падането, може да е закачил камък, който не се вижда отгоре, и това да го е разбалансирало, но не можем да сме сигурни, уточни Нешев. Големият проблем е, че Каролев е бил сам", категоричен бе той.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Аз
преди 2 години
На гол тумбак чифте пищови *** Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години