Ириней Константинов посочи как трябва да изглежда новият министър на културата

В парламента има представление, което размива времето, смята директорът на театър "София"

10.05.2021 | 21:44 Редактор: Никола Симеонов

На фона на пандемията от Ковид-19, театърът е едно от изкуствата, пострадали от създалата се социална, здравна и политическа криза. Как да спасим духа му?

"За предстоящото служебно правителство единствено няма предположения за министър на културата. Може би изборът е толкова важен, че колебанието е толкова дълго", каза с ирония директорът на театър "София" Ириней Константинов в студиото на "Денят ON AIR".

"Когато споменаваха различните периоди на карантината, никога не споменаваха театъра - той беше "и др." - "отварят/затварят барове, клубове и др." - аз ако бях представител на властта, бих го споменал със сигурност", добави Константинов. 

По думите му всички са били ощетени, но публиката най-много се е блъскала между "отворено", "затворено" и разстоянието между два стола в театъра.

"Духът е най-важното във всяка една сфера, не само в нашата. Ние на сцената се чувствахме задължени да играем максимално отдадени. И публиката разбираше това и макар само 100 души, те ни отговаряха с усмивки зад маските", каза Константинов пред Bulgaria ON AIR.

На въпроса какъв трябва да е служебният културен министър, той отговори:

"Важното е да е творец по дух, благороден, широкоскроен. Много хора биха се навили - "господин за един ден", това е спомен за нещо случило се. Но не трябва само да изтъкваме това като суета. Това все пак е и отговорност. Ако е човек, съпричастен към културата, не може с лека ръка да реши проблемите, може да си създаде и врагове. Затова нека да аплодираме човекът, който би искал да се захване, защото е нужна много дисциплина и смелост", заяви директорът на Театър "София"

Той каза, че в парламента наблюдаваме едно представление.

"То размива времето, в което живеем. Едни хубави работни дни отминават, ние винаги гледаме с едно око телевизора и в момента малко се разбъркваме отвътре, но човек трябва да си гледа работата и да следи това, за което е призван. Не трябва човек да се обезкуражава, каквито и мисли да му минават през главата. Другото е обреченост", добави Константинов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК