Майка или мащеха? Хотелиери по Черноморието все още чакат обещаната помощ

Туристическият бранш настоява за удължаване на мерките до края на годината

11.05.2021 | 17:50 Редактор: Искра Ангелова

Хотелиери по Черноморието все още чакат обещаните им от държавата Ковид помощи. Извън туристическите дестинации, хотелите в много градове въобще не са успели да се възползват от мярката за компенсация. Туристическият бранш настоява за удължаване на мерките до края на годината.

Атанас Карагеоргиев е управител на хотел по Северното Черноморие. Споделя, че никога ситуацията не е била толкова тежка.

"В момента държавата, вместо да ни е майка, тя ни е мащеха. 350 хиляди да имаш да получаваш от държавата си и 1 лев да не получиш. Това е не само неразбиране, това е умишлен рекет", категоричен е хотелиерът.

Той продължава да трупа кредити, за да спаси бизнеса си. Изгубил е вяра в подкрепата от държавата. 

"Аз не вярвам в тези мерки. Мерките, които програмите и които съм спечелил, не плащат. Това е заблуда, нищо сериозно няма", допълни той.

Хотелиерите се надяват мерките да бъдат изплатени по предназначение, но не са особено обнадеждени в настоящата политическа криза.

"Помощта е помощ, когато е необходима. Оправданията бяха, че нямат хора, че било еди какво си", коментира председателят на СХР - Русе Красимир Иванчев.

Според БХРА хотелиерите са особено ощетени. 

"Хотелиерството не беше компенсирано по никакъв начин. Те не получиха субсидия. Нищо, освен подпомагането на работната сила", добави Атанас Димитров от БХРА. 

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК