"Зелените коридори" ще продължат да функционират

Близо 274 00 дози от ваксината на Pfizer/Biotech пристигнаха у нас

10.05.2021 | 11:00 Редактор: Жаклина Иванова

Близо 274 00 дози от ваксината на Pfizer/Biotech пристигнаха у нас. Те ще бъдат разпределени до всички точки от страната. 50% от ваксините отиват при личните лекари, останалите към ваксинационните центрове.

Около 125 000 души са се ваксинирали от началото на май месец досега. Дали "зелените коридори " ще продължат да функционират във всички болници трябва да бъде решено до броени часове. 

"Следващата седмица се очаква същото количество ваксини. Тази седмица имаме доставка и от четирите разрешени за употреба ваксини. Освен тези 274 000, на 12 май очакваме 12 000 от ваксината на Janssen, а на 13 май -  36 000 от ваксината на Moderna и 45 00 от Оксфордската ваксина", заяви управителят на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Той допълни, че за второто тримесечие се очакват около 5,5 млн. дози. 

"Това, което виждаме към момента е, че имаме достатъчно налични количества в страната. Регулярно се извършват доставките от всички производители. Днес на Ваксинационен щаб допълнително ще го обсъдим, но данните показват, че на този етап "зелените коридори" могат да продължат да функционират, тъй като се изпълняват реално фазите от 1 до 4. От днес стартира реализирането и на лицата, които са записани в Електронния портал. В следващите дни ще наблюдаваме количествата, които са налични и тези, които пристигат ", обясни Кирилов. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години