Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата

Радев подчерта, че двата празника са свързани исторически и не трябва да има деление

09.05.2021 | 13:42 Редактор: Искра Ангелова

Отбелязваме Деня на Европа и 76 години от края на Втората световна война. На 8 май 1945 година се подписва документа, който слага край на едно от най-чудовищните кръвопролития в човешката история, продължило повече от 5 години и отнело живота на близо 61 милиона души по света

Под звуците на европейския химн, беше издигнато знамето, обединило европейското семейство. Преди церемонията президентът Румен Радев прие почетния караул на Националната гвардейска част. 

9 май е преломна дата в историята на Стария континент, защото с него започва прераждането му. На 8 май 1945 година късно вечерта в берлинско предградие се подписва документът за окончателната капитулация на хитлеристка Германия във Втората световна война. 

В Русия Денят на победата се отбелязва на 9 май заради часовата разлика между Москва и Берлин. Пет години след края на опустошителната война през 1950 година се ражда и идеята за обединена Европа. 

По-рано през деня президентът и вицепрезидентът поднесоха цветя пред Паметника на Незнайния воин в столицата в памет на загиналите във Втората световна война. Държавният глава подчерта, че двата празника са свързани исторически и не трябва да има деление.

"Излишно е да ги съпоставяме и да спорим кое е по-значимо, защото историята на европейското обединение ни учи, че то е постижение на прозорливите, които го изковаха върху все още димящите погреби на континента, но не трябва да забравяме в никакъв случай зверствата на нацизма", подчерта държавният глава.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК