Пенсиите и комисията "Росенец" нажежиха до червено страстите в парламента

Със скандал и окупиране на парламентарната трибуна започнаха работа депутатите

07.05.2021 | 15:41 Редактор: Десислава Атанасова

Още с началото на работата на депутатите започнаха и споровете и обвиненията в пленарната зала. Една от причините - преизчислението на пенсиите няма да се случи, защото точката отпадна от дневния ред. Това стана повод и за остри нападки.

Депутатите задължиха и правителството в оставка да се яви в парламента. 

Със скандал и с окупиране на парламентарната трибуна започнаха работа депутатите и в един от последните си работни дни. 

"Защото е приключила точката в сряда. Защото смятам, че така е правилника каква е процедурата и посочете нарушението, което съм допуснала", заяви председателят на НС Ива Митева.

"Тъй като заседанието беше прекратено, моля да продължим там, откъдето спряхме и да подложите за преизчисляване на пенсиите", каза в отговор лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Ива Митева отново категорично отказа и обяви, че всички точки, заложени за заседанието в сряда, отпадат. Така идеята на "Изправи се! Мутри вън!" за добавка от 50 лева за всички пенсионери до края на годината, както и анкетна комисия за "Росенец", останаха на документи и без гласуване. Отпадането на тези точки повиши напрежението в залата.

"Моля не шиканирате с дневния ред", призова депутатът от ПГ "Демократична България" Антоанета Цонева.

"Видно е, че няма политическа воля и вие обслужвате да не се гледа, нито 50 лева, нито "Росенец". Вие променяте целия дневен ред", категорична бе Мария Капон.

"Вижда се, че вие отказвате да помогнем на българските пенсионер. Под ваше ръководство и на господин Трифонов, който не е стъпвал тук", допълни  Стоян Мирчев от БСП.

А с процедурни хватки депутатите се надпреварваха кой първи да се изкаже.

"Днешното представление няма нищо общо с реалността. Тези комисии ще живеят само 24 часа", настоя Маноил Манев от ГЕРБ

Между темата за пенсиите се прокрадна и темата за строежа в Алепу.

"Гълъбарникът в Алепу има топла връзка с госпожа Манолова да се разследва също", заяви Вежди Рашидов.

А Манолова му отговори:

"Както са започнали организираните групи на вашия лидер Борисов, според вашите измислици ще съм прекупвач на чекмеджето с кюлчетата и пачките".

Споровете кой как тълкува правилника на НС продължиха.

"Аз ви предлагам да се успокоим, ако искаме да продължим, но колегите от БСП искат както в сряда и днес, да провалят заседанието", каза Халил Летифов от ДПС.
 
"Въпросът с пенсиите е прекалено важен да го гледаме на база на процедурни хватки и контрахватки. Каква е процедурата ви?, попита Христо Иванов от "Демократична България".

В крайна сметка след председателския съвет всичките точки, по които депутатите ожесточено спориха, отпаднаха и заседанието продължи по дневния си ред. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК