ГЕРБ: Народният суверенитет върху изборния процес беше делегиран на машините

Не ЦИК, българският народ прави изборите, заяви Десислава Атанасова

07.05.2021 | 15:20 Редактор: Тодор Петров
ГЕРБ: Народният суверенитет върху изборния процес беше делегиран на машините

Не може да се делегира народният суверенитет на машина или компютърен алгоритъм, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

В декларация от името на парламентарната група, тя за пореден път разкритикува промените в изборните правила, свързани със задължителното машинно гласуване, припомняйки, че това са единствените законови промени, които направи 45-ият парламент.

Тя призова всички партии, определящи се като системни, да подканят своите представители в ЦИК към приемането на решение, с което секционните избирателни комисии да бъдат задължени да броят контролните разписки и да сравняват получените резултати с резултатът, показван от машинния протокол.

"По този начин ще имаме двойна гаранция, че изборите са били честни – данните от машините и данните от народното преброяване", смята Атанасова.

"Не ЦИК, българският народ прави изборите. С измененията на Изборния кодекс, извършени от това Народно събрание, народният суверенитет върху изборния процес беше отнет от българите и беше делегиран на машините. Машини, които трябва да бъдат алтернативата, изведнъж станаха безалтернативни. Ако някой каже, че не позволява граждани да броят вота на граждани, то това може да означава само и единствено едно, че се готви кражба на изборите", заяви още Атанасова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК