Радев: Промените в ИК са стъпка към по-честни избори, ще бъдат на 11 юли

Президентът проведе изслушване на новата ЦИК

07.05.2021 | 14:40 Редактор: Тодор Петров
Радев: Промените в ИК са стъпка към по-честни избори, ще бъдат на 11 юли

Датата на предсрочните парламентарни избори у нас ще бъде 11 юли, потвърди отново президентът Румен Радев.

"Не аз определям датата за изборите този път – 4 юли беше абсолютно невъзможна, а за след 11 юли не можеше да се отлага", обясни той.

Президентът проведе днес изслушване на предложените от парламентарно представените партии и коалиции кандидати за членове и ръководство на ЦИК. 

"Изборите са стожер на демокрацията. От тях зависи да имаме демократични и легитимни институции. За да проведем честни, достъпни и прозрачни избори, изключително важни са съставът и начинът на работа на новата Централна избирателна комисия, в които да имат доверие българските граждани, където и да се намират по света", заяви държавният глава пред кандидатите за членове на ЦИК.

Преди старта на изслушването беше оповестен резултатът от прегледа за съответствие на предложенията с предвидените законови критерии, извършен от сформираната комисия в рамките на президентската институция. Според заключението на комисията, кандидатите отговарят на изискванията за заместник-председатели, секретар и членове на ЦИК. Предложението за председател на ЦИК - Камелия Нейкова, предстои да бъде разгледано за съответствие с критериите.

"Промените в Изборния кодекс са стъпка към достъпни, по-честни, по-прозрачни избори и за решаване на някои от негативните страни в нашия изборен процес. Аз съм поддръжник на машинното гласуване, но напълно осъзнавам рисковете, свързани с него – с логистиката, сертифицирането, верифицирането, публичността на методиката", заяви още президентът Радев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК