Избраха Камелия Нейкова от "Има такъв народ" за председател на ЦИК

Тя получи подкрепата на почти всички парламентарно представени партии

07.05.2021 | 09:28 Редактор: Тодор Петров
Избраха Камелия Нейкова от

Предложената от "Има такъв народ" Камелия Нейкова бе избрана за председател на ЦИК. Тя бе единствената кандидатура за поста след оттгеглянето на номинацията на Красимир Ципов от ГЕРБ.

Консултациите при президента продължиха около един час. Изненадващо от ГЕРБ-СДС оттеглиха кандидатурата на Ципов, след като преди настояваха именно техен представител да стане председател на ЦИК.

Днес те бяха сериозно разкритикувани от всички останали парламентарно представени партии, които се обединиха около кандидатурата на Нейкова. Тя е бивш говорител на Централната избирателна комисия.

От ИТН подчертаха, че на проведените на 5 май консултации от ГЕРБ-СДС са подписали протокол със структурата на ЦИК. Твърдението им беше подкрепено и от "Изправи се! Мутри вън!". Мая Манолова  заяви, че ГЕРБ-СДС нарушават установените процедури и правила, с цел да бламират създаването на избирателна комисия.

Коалиция "БСП за България" определи оттеглянето на Красимир Ципов като нелогично и опит за саботиране на предстоящите избори. Иван Иванов заяви, че от партията имат решение да не издигат кандидат за председателския пост.  

Мустафа Карадайъ заяви, че ДПС ще подкрепи всяка кандидатура за председател, но няма да представи своя. Той изрази загриженост за провеждането на изборите и призова новите членове на ЦИК, независимо от коя партия са, да спазват закона.

От "Демократична България" коментираха, че очакват приемлива фигура която да подкрепят. Христо Иванов посочи, че нито един от излъчените от коалицията му кандидати не е юрист и следователно не отговаря на изискванията за председател на комисията. Той призова за диалог и отговорност, за да се създаде необходимата организация за провеждането на честни избори.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК