Богословът Иван Йовчев: Свети Георги е уважаван и от християните, и от мюсюлманите

Светецът удостоверява със смъртта си своята християнска принадлежност, сподели той

06.05.2021 | 21:53 Редактор: Жаклина Иванова

На 6 май Българската православна църква чества деня на Свети Георги Победоносец - един от най-почитаните светци у нас, още от покръстването на българите преди 11 века.  Кои са чудесата на Свети Георги?

"Ако трябва да посочим етимологията на самото име Георги - то идва от гръцки език. Двусъставно име от съществителното "гео - земя" и глагола "ерго - работя", тоест човек, който обработва земята", сподели богословът Иван Йовчев в ефира на "Денят ON AIR".

Той добави, че Свети Георги е една изключително голяма християнска личност, която е живяла в един труден период - края на 3 век, началото на 4 век. Това е времето на гоненията - християните са били преследвани, че изповядват своята принадлежност към Христос. Светецът по това време е имал благоприятен хоризонт за развитие, тъй като е бил първоначално войник.

"Светецът се е опълчил на тогавашния император Диоклециан - това е най-великият човек по онова време на земята. Той му казва, че трябва да се обърне към Христос и да познае истината", коментира богословът.

Йовчев разказа, че всъщност това коства живота на Свети Георги, защото той загива мъченически, като със смъртта си удостоверява своята християнска принадлежност.

"Най-големият изследовател на светеца казва, че само за живота, дейността и смъртта му има над 30 жития. Те са се развили в процеса на историята, към тях са се прибавяли лица, персонажи, събития", подчерта още той.

Богословът обясни, че много от тях са отхвърлени от Църквата и че мощите на светеца се намират в днешния град Лот, който е в Израел. 

"Регионът е такъв - на постоянни борби между християни и мюсюлмани. Свети Георги е обичан и уважаван и от мюсюлманите. Причината се крие в техните жития", добави още той.

Има безброй чудеса, свързани със Свети Георги - като се започне с неговото осъждане - той там ясно доказва своята християнска принадлежност, с молитва към Бог се отправя към смъртта. В съвремието това звучи нереалистично, но за един християнин това не е нещо имагинерно, това е възможно", сподели Йовчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Богословът подчерта, че реалността, в която живеем, бяга от истинската реалността, която е Иисус Христос.

Той припомни думите на Свети Георги, а именно - "да познаем истината и да се изградим като едни благочестиви хора".

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК