Честваме Деня на храбростта и празник на Българската армия

За втора поредна година няма да се проведе традиционният военен парад в центъра на София

06.05.2021 | 07:14 Редактор: Искра Ангелова

Честваме Денят на храбростта и празник на Българската армия - професионален празник на военнослужещите и на Военния орден "За храброст", който по традиция отбелязваме всяка година на Гергьовден. 

За втора поредна година няма да се проведе традиционният военен парад в центъра на София заради епидемиологичните мерки. Въпреки това, Денят на храбростта и празник на Българската армия ще бъде отбелязан с водосвет на бойните знамена и знамената-светини, отдаване на почести в знак на признателност към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България и с демонстрации на способности от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции. 

Проявите в София и в гарнизони Казанлък, Варна и Пловдив. Водосветът на бойните знамена и знамената – светини в столицата ще започне в 9.30 ч. пред паметника на Незнайния воин. При изпълнението на химна на Република България ще бъдат произведени 20 артилерийски салюта. 

Военнослужещите от представителните части ще преминат в тържествен марш, а вертолети и самолети от състава на ВВС ще изпълнят полети с прелитане на малка височина над площад "Св. Александър Невски" в София във времевия прозорец от 09:55 ч. до 10:45 ч.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК