На фона на протест: Радев ще проведе консултации с партиите за членовете на ЦИК

Публичното изслушване на предложенията ще започне в 14 часа

05.05.2021 | 07:15 Редактор: Тодор Петров

Президентът Румен Радев ще проведе днес консултации с парламентарно представените партии и коалиции, за да се запознае с предложените от тях номинации за състава на Централната избирателна комисия. 

Покани за това са изпратени до парламентарните групи в 45-ото Народно събрание, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Публичното изслушване на предложенията ще започне в 14 часа на "Дондуков 2" и ще се излъчва на живо в интернет страницата на президентството. 

Със свой указ държавният глава утвърди правилата за провеждане на публични консултации и процедура за назначаване на 15 членове на ЦИК, а не на 20, както беше досега. 

Така в новата Централна избирателна комисия ГЕРБ ще има 4 места, "Има такъв народ" и БСП по 3, "Демократична България" и ДПС по 2, а "Изправи се! Мутри вън" - едно място.

Изслушването на парламентарно представените партии и коалиции за новия състав на ЦИК, както и връчването на проучвателния мандат на БСП ще се състоят на фона на протести пред сградата на президентската институция, насочени срещу приетите промени в Изборния кодекс.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
Май вече сме президентска република, без да са ни питали. За пореден път хората са гласували и никой не им зачита гласът... не могли да работят, нямало да се подкрепят... Какви са тези глупости хората са ви избрали в този състав и ще работите, гадове такива. При кой работодател отиваш служител и започваш да мрънкаш, че не искаш колегите и ти позволяват да си правиш каквото си искаш? Сигнализирай за неуместен коментар