ГЕРБ ще пита в понеделник КС за мораториума

Според вицепремиера Екатерина Захариева наложеният мораториум е противоконституционен

23.04.2021 | 20:37 Редактор: Жаклина Иванова
ГЕРБ ще пита в понеделник КС за мораториума

В 09.00 часа в понеделник ГЕРБ ще внесе в Конституционния съд искане за тълкувателно решение и за обявяване за противоконституционен наложения вчера мораториум в Народното събрание върху концесии и назначения, извършени от правителството в оставка.

Това стана ясно на извънреден брифинг тази вечер в централната на политическата партия.

"Ще питаме Конституционния съд допустимо ли е с решение Народното събрание да отнема и да ограничава правомощия на Министерския съвет и други държавни органи, които изпълняват функция съгласно българската Конституция и българските закони. Считаме, че вече има такава съдебна практика, но вероятно на юристите в Народното събрание от партиите на промяната отново тя трябва да им се напомни", посочи председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Според вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева наложеният мораториум е противоконституционен.

"С него се ограничава не само дейността на Министерския съвет, но и на всеки държавен орган, определен с Конституцията или със закон. Спират се назначенията на всеки един държавен служител независимо на какво ниво – Конституционен съд, президентство, съдебна система. За три дни това събрание прие няколко противоконституционни решения“, заяви г-ца Захариева.

ГЕРБ също така ще поиска оставката на Мая Манолова като председател на комисията по ревизията на управлението, като от партията ще настояват това решение да се гласува по-скоро в пленарната зала, обяви от своя страна Тома Биков.

"Причините за това са тежка неадекватност, невъзможност да изпълнява задълженията си", добави Биков.

Искането за оставката е факт, след като енергийният министър в оставка Теменужка Петкова обяви, че днес Манолова, в качеството си на председател на парламентарната комисия, е нахлула в "Булгартрансгаз", придружена от няколко народни представители, членове на комисията.

"Това, което днес видяхме в едно дружество, което е част от стратегическата инфраструктура на страната и допуска в него е наистина по специален ред и режим. Ще направим обстойна проверка по отношение на допуска в сградата на "Булгартрансгаз". Ще видим дали са налице съответни пропуски по отношение на подобни хора в тази сграда, и ако намерим достатъчно основание, ще сезираме компетентните орани", посочи министър Петкова, цитирана от БНР.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК