Борисов: През изминалите 4 години наш основен приоритет беше образованието

Той проведе разговор с посланика на Франция Флоранс Робин

23.04.2021 | 19:50 Редактор: Искра Ангелова
Борисов: През изминалите 4 години наш основен приоритет беше образованието

През изминалите четири години наш основен приоритет беше образованието. Считам, че отличен завършек на работата ни в тази сфера през настоящия мандат е решението ни относно френското училище в София. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на онлайн срещата си с френския посланик в България Флоранс Робин. 

В рамките на разговора посланик Робин благодари за приетото от правителството решение, с което се предоставя терен за построяване на нова модерна сграда в София за френското училище "Виктор Юго". Училището действа по силата на Спогодба между българското и френското правителство от 2010 година и в него се обучават около 800 деца. 

Премиерът Борисов посочи, че правителството е изпълнило поетия ангажимент към френската страна. 'Ние сме направили всичко, за да имат децата в София френско училище, което предоставя високо качествено образование", категоричен беше министър-председателят. 

Борисов изрази надежда, че няма да се допусне приетият от парламента мораториум срещу кабинета, който по думите му е противоконституционен, да уязви правителственото решение за френското училище. 

Френският посланик в България Флоранс Робин изтъкна, че училището "Виктор Юго" работи в интерес на развитието на образованието в България и посочи, че в него се обучават близо 80% български деца. „Това училище е и знак за отдадеността на България към Франкофонията“, отбеляза посланик Робин и посочи, че през настоящата година се навършват 30 години от присъединяването на страната ни към Международната организация за франкофония. 

Според посланика на Франция училището има потенциала да приема за обучение и децата на бъдещи чуждестранни инвеститори в България. 

"Благодаря на всички за този успешен етап, който ни вдъхва доверие за бъдещето", заяви в заключение посланик Флоранс Робин. 

В рамките на разговора министър-председателят Бойко Борисов изпрати приятелски поздрави на френския президент Еманюел Макрон и изрази очакване, че той ще бъде известен за направеното от българското правителство в интерес на културно-образователното сътрудничество между България и Франция.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК