Розопроизводители готови за протест

От сектора смятат, че има неясноти относно условията за подпомагане

23.04.2021 | 17:20 Редактор: Десислава Атанасова
Розопроизводители готови за протест

Едва няколко дни, след като Фонд "Земеделие" отпусна на розопроизводителите и розопреработвателите финансово подпомагане в размер на 3 милиона лева, секторът заплашва с протести заради неясноти относно условията за подпомагане.

Още в началото на годината розопроизводители заплашиха с изкореняване на насажденията заради ниска изкупна цена на розовия цвят. Розопреработвателите пък предупредиха, че ще спрат да изкупуват продукция,  защото вече имат достатъчно произведено и непродадено розово масло на фона на свитите пазари заради Ковид пандемията.

Именно поради тази причина от бранша разчитат на финансово подпомагане от държавата за предстоящата кампания.  След проведени разговори с Министерството на земеделието относно размерът на помощта и параметрите обаче се появяват нови критерии по мярката. 

"Гарантирани са 2 лева изкупна цена на розовия цвят и при такава гаранция 30 стотинки се връщат обратно към розопреработвателите. Условията са розопреработвателите да са преработили не по-малко от 70% спрямо миналогодишния си обем. Това е огромен проблем, защото към момента от 48 розопреработватели, 45 са заявили обеми между 30 и 60 на сто максимум. Някои дори са казали, че няма да работят тази година“. Това заяви розопреработвателят Филип Лисичаров в ефира на БНР, като допълни, че въпросният критерий е в несъответствие с друг – лимитът за помощ  на преработвател - не повече от 150 хиляди лева. 

Розопреработвателят изрази надежда с изработването на указанията за получаване на помощта „да бъдат коригирани тези две несправедливости“, тъй като заради тях по мярката ще могат да бъдат усвоени едва 200 000 - 500 000 лева вместо обявените 3 млн. лв. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК