Обявиха разхлабване на мерките, отварят стадионите за публика

Костадин Ангелов даде препоръки за Лазаровден, Цветница и Великден 

23.04.2021 | 14:47 Редактор: Тодор Петров

Здравният министър в оставка Костадин Ангелов препоръча на Лазаровден, Цветница и Великден в храмовете задължително да се спазва физическа дистанция от поне 1,5 метра и вярващите да носят предпазна маска. Изключение се прави за свещениците.

Трябва да се осигурят дезинфектанти, както и да се извършва дезинфекция на храмовете, регулиране на потока хора, да се отварят прозорците по възможност и да се обособят отделни коридори за вход и изход на миряните.

Вярващите да не целуват иконите, а върбовите клонки на Цветница да се раздават извън църквите. Това са част от препоръките, които здравните власти отправиха преди началото на Великденските празници.

Министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обявиха разхлабването на още мерки. Сред тях е и връщането на публиката на стадионите с 30% от капацитета им.

Това ще може да стане още от утре, 24 април, като по този начин на голямото дерби между Левски и ЦСКА в неделя от 17:00 часа на Националния стадион ще има фенове на двата тима.

Според заповедта на министъра ще се допуска запълване на 30 процента от капацитета на стадионите, но не повече от 1000 души на сектор. Това означава, че на дербито в неделя ще има 4000 зрители, разделени наполовина между двата тима.

"Задължително трябва да се спазва дистанция минимум от метър и половина и носенето на маски“, подчерта Ангелов.

От 24 април ще бъдат разрешени и провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи. Трябва да се спазва физическа дистанция от най-малко 1,5 м и да се носят защитни маски.

С новата заповед на здравния министър, която ще бъде издадена, след удължаване на извънредната епидемична обстановка ще се увеличи броят на класовете, които могат да присъстват в училище. Очаква се предложение от министъра на образованието как да стане това.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 1
мерки и политика
преди 2 години
Това нормално ли е, при над 500 на 100 хил? В Германия , при 100 на 100 хил. се чудят какво още да затегнат! Защо нашия щам работи не по медицински, а по политически критерии и протоколи? Стадионите ли са най-важни за държавата? Защо в България смъртността от КОВИД е над два пъти по-висока от средното за света? А спрямо Сърбия и Гърция е няколко пъти по-висока! На какво се дължи това? На прехвалените мерки на Премиера? Или на великия план за ваксинация, който постави възрастните и болните накрая Сигнализирай за неуместен коментар