Мажоритарната система скара ГЕРБ и ИТН, одобриха промени в Изборния кодекс

Обвинения към "Има такъв народ", че не са изготвили законопроекта по-рано

23.04.2021 | 13:53 Редактор: Никола Симеонов

Промените в Изборния кодекс влязоха в пленарната зала, депутатите обсъждат рекордните шест законопроекта. Одобрение получи единствено законопроектът на "Има такъв народ", а той включва: задължително машинно гласуване в секции с над 300 избиратели, видеонаблюдение при броенето на гласовете в избирателните секции и РИК-овете, експериментално електронно гласуване на президентските избори и промяна в състава на ЦИК, както и намаляване на членовете му от 19 на 15.

Очаквано идеята за въвеждането на мажоритарна система скара двете най-големи партии в парламента 

"Ние сме за мажоритарна система, както искаха хората, но не както искаха ГЕРБ. Така изборна система не се прави", заяви председателят на Народното събрание и депутат от "Има такъв народ" - Ива Митева.

"Оставам с впечатление, че през 2017 г. ние сме искали мажоритарна система и сме направили референдум. Да знае народът кой влиза, за да лъже", заяви депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева.

Ако от "Има такъв народ" са искали промени, защо не са ги подготвили, контраатакуваха от ГЕРБ-СДС.

"Имахте 4 години да подготвите законопроекта", заяви Николина Ангелкова.

"Ние на популизъм няма да се подаваме", отвърна Митева.

От партията на Слави Трифонов отговориха, че идеята за мажоритарна система не е забравена. Как обаче ще се осъществи, зависи от това ще има ли правителство.

"Ако този парламент има дълъг живот - да се смени мажоритарната система. Но новите избори да не са по този кодекс", заяви зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

Предстои депутатите да гласуват промени в Закона за партиите, по-конкретно намаляване на партийната субсидия от 8 лв. на 1 лев.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години