Ива Митева: Искаме да поставим началото на нова изборна система

Ще предложим мажоритарния вот така, както той е приет, заяви председателят на НС

23.04.2021 | 12:50 Редактор: Никола Симеонов
Ива Митева: Искаме да поставим началото на нова изборна система

"Искаме да поставим началото на нова изборна система". Това каза председателят на 45-ото Народно събрание Ива Митева.

"Това, което ще направим ние, е в преходните разпоредби на така предложения наш законопроект, е, че ако се приеме, ще запишем категорично, че пропорционалната изборна система за народни представители ще се прилага до следващите редовни парламентарни избори. По този начин искаме да поставим началото на започване на изработване на нов вид изборна система и ние ще предложим мажоритарната система така, както тя е приета", заяви Митева, цитирана от БГНЕС.

 

Председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов посочи, че от тяхна гледна точка, ако се отиде на предсрочни избори трябва да има поправен Изборен кодекс.

"Този, който в момента действа трябва, да бъде поправен, така че да бъде максимално честен. Ако този НС има дълъг живот, тогава говорим спокойно за промяна на избирателната система, но никой не знае кое от двете ще се случи. Затова ние искаме в този ИК, който предлагаме накрая да се запише, че следващите редовни парламентарни избори ще бъдат мажоритарни, за да може това нещо да се изработи”, посочи той.

Йорданов посочи, че подхождат практично.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК