Хибридната хирургия спасява пациенти при животозастрашаващи състояния

Операцията е извършена чрез иновативен хибриден метод

22.04.2021 | 17:56 Редактор: Юлия Христова

Лекари в "Пирогов" извадиха дървено яйце от хранопровода на 33-годишен пациент. Операцията е извършена чрез иновативен хибриден метод. Пациентът е в добро състояние и се възстановява. 

Екип от гастроентеролози и хирурзи в най-голямата спешна болница у нас спасиха живота на пациент, глътнал яйцевиден дървен предмет с диаметър 3 сантиметра. След продължила няколко часа операция чрез иновативен метод, щадящ пациента, лекарите успяват да освободят хранопровода на мъжа. 

"Ние използваме ендоскопия. Достъпът може да бъде и от друго място стомаха, с помощта на хирурзи е направен допълнителен достъп или така наречената rendez-vous техника. Спестяваме отворена операция и се застраховаме, че сме огледали от всички страни мястото, което ни интересува", каза началникът на Отделението по гастроентерология в Пирогов д-р Камен Данов.

Дървеният предмет е заседнал в горната част на хранопровода, заради което мъжът е  имал задух и проблеми с преглъщането.

"Нормално до към 2 см и нещо могат да минат през хранопровода, когато са по-големи засядат в горната част и, ако престоят повече от 24 часа, могат да предизвикат некроза", посочи той.

А лекарите са категорични - перфорацията на хранопровода е животозастрашаваща. Чуждото тяло е престояло около 24 часа в хранопровода на пациента. Пациентът е добре и се възстановява.

Д-р Данов има 15-годишен опит. За пръв път в кариерата си се сблъсква с подобен случай. 

"Точно с дървено нещо за първи път, иначе съм имал пациент изял цял прешлен от агнешко по Великден, глътнал го и заседнал на същото място, но тогава беше с гръдна операция", допълни лекарят. 

Споделя, че в световната практика има няколко подобни случая на пластмасови и дървени предмети, заседнали на същото място и извадени по този иновативен метод. За това д-р Данов и екипът му възнамеряват да публикуват и българския случай. Категоричен е, че има бъдеще за хибридната хирургия у нас. 

А българските лекари са на световно ниво.

"Гледайки в момента ситуацията, много млади лекари, които дойдоха в Пирогов, начинът по който работят, аз съм категоричен, че това което виждам ме кара да смятам , че сме на едно от първите места по всеотдайност и информираност на нашите лекари и нещата изглеждат обнадеждаващи", подчерта още д-р Камен Данов.

Признава, че преди години се е замислял да практикува в чужбина, сега обаче е категоричен – България дава поле за развитие на младите лекари и тяхното място е в родината, за да бъдат в помощ на българските граждани. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК