НОЩ: Третата вълна е почти зад гърба ни, но удължаваме извънредната обстановка

По заболеваемост България заема 14-о място в Европейския съюз

22.04.2021 | 13:32 Редактор: Искра Ангелова

България излиза от третата вълна на коронавируса. В страната вече няма област в "червено". Но епидемичната обстановка се удължава до края на май, решиха здравните власти. 

"Няма нито една червена колона в страната. За да удържим постигнатото има две условия - първо да продължим и да запазим темпа на ваксинацията, който през месец май може да достигне до 50 000 ваксинирани на ден", каза здравният министър в оставка Костадин Ангелов.

По заболеваемост България заема 14-о място в Европейския съюз и пето на Балканите. По смъртност България е на второ място в ЕС и на трето на Балканите.

"Достигнахме 400 на 100 000, но това ще се отрази следващите седмици", заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

40% е спадът на заболелите на 100 000 души за последните две седмици. Но въпреки положителната тенденция, проф. Мутафчийски предупреди, че е възможна нова вълна на пандемията още следващата седмица.

"Наистина има стръмно спадане, но то няма да бъде до безкрайност. При починалите пикът се пречупи", коментира председателят на НОЩ

А извънредната епидемична обстановка ще бъде удължена до края на май. Решение за мерките по Цветница и Великден се очаква до края на седмицата. 

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
И какво ни казвате Господа...добре сме ама не чак толкова де...ха,ха... Сигнализирай за неуместен коментар