Депутатите казаха "не" на мажоритарния вот, електронното и гласуването по пощата

Те се обединиха единствено около предложението за създаване на район "Чужбина"

21.04.2021 | 21:30 Редактор: Десислава Атанасова

Мажоритарният вот, електронното и гласуването по пощата отново няма да се случат. След тричасови дебати депутатите от правната комисия отхвърлиха пет от шестте предложения за промени в Изборния кодекс.

Те се обединиха единствено около предложението за създаване на район "Чужбина".

Широко дискутираната тема за мажоритарното гласуване отпадна при обсъждането в комисията. Предложението на ГЕРБ беше вотът да се случва в два тура и да има прерайониране на страната. Но не срещна подкрепа от другите политически сили. 

"Предлагаме 234 ЕИР в страната и 6 в чужбина", заяви председателят на ПГ ГЕРБ-СДС  Десислава Атанасова.

"Искам да заявя, че ние сме за мажоритарния вот, но не по този начин. Не е сериозно изборна система да се приема за 1 нощ", обясни Ива Митева - член на комисията по правни въпроси.

Въпреки че от "Има такъв народ" не го подкрепиха, заявиха, че ще работят за идеята в бъдеще. Отпаднаха предложенията бюлетини да се изпращат по пощата или да се гласува онлайн. Единственият приет проектозакон остана този на ИТН. Дебатите обаче се разгорещиха по време на обсъжданията за електронно гласуване и чрез куриер. 

"Къде е общественият контрол, всеки пощальон ли ще има камера" , попита депутатът от ДПС Хамид Хамид.

 Депутатите обаче се обединиха около друга идея, която засяга гласуването на българите в чужбина. 

"Предлагаме изборен район за българите в чужбина, а мандатността да е според гласувалите на предходните избори", заяви Мая Манолова.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


3
1 rate up comment rate down comment 0
Читател
преди 3 години
С каквото се е захванала Д.А.винаги е стигала до ялово заключение.Тази кукувица,използва два града и техните организации,за да бъде днес в 45-тото НС. Справка, един път Монтана и два пъти Разград Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
1
0 rate up comment rate down comment 0
Неразочарован
преди 3 години
Господин Разочарование, защо сте имали толкова големи очаквания към ИТН и "Изправи се"? Сляп и глух ли бяхте през последните години та не разбрахте що за стока са? Слави стана "шоумен" и натрупа "Слава" и пари, защото може да пее или защото успя да излъже много хора че може да пее и те му повярваха? Сигнализирай за неуместен коментар