В Смолян скочиха срещу изкопни дейности: Рушат се къщи, хората газят в кал

Водата не влиза в шахтата, а върви към къщите, твърдят живеещите там

21.04.2021 | 18:11 Редактор: Десислава Атанасова

Поредна жалба беше подадена в прокуратурата в Смолян срещу изпълнението на т.нар. втори воден цикъл в града. Хората протестират срещу ремонта на канализацията в квартал "Устово". Изкопите заплашват да разрушат къщите им. 

Улица "Келеш Саващо" в смолянския квартал "Устово" - тясна, стръмна и със стълби. Вече наполовина разкопана. Дори с положена донякъде канализация и поставени шахти пред вратите на хората.

"Специално тази шахта я зариха без да проверят дали тръбата е в нея", обясни Тодор Булгуров.

Така водата не влиза в шахтата, а върви към къщите. Проблемът на живеещите по-нагоре по улицата също е сериозен. При изкопните дейности се напукват къщите им. Затова са подали и жалби

"И още не са съвсем в темелите на къщата. Те ще дойдат тук, където виждате няма и един метър отстояние. Как може тук багер да копае", каза Киприела Видрова.

Според хората проектантът на канализацията изобщо не е идвал на място.

От "ВиК" отговориха, че работата в момента е спряна.

"Ще се мисли за друго техническо решение", заяви координаторът по проекта Даниела Димитрова.

Хората в района от 20 дни газят в кал. Предполагат, че още дълго ще е така, защото тук трябва да се подмени и водопровода. Настояват освен това след приключване на водния цикъл поне донякъде улицата да се асфалтира, за да се улесни достъпът до домовете им.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК