Напрежение в Благоевград - искат орязване с 50% на еднократната помощ за новородено

350 семейства чакат да получат полагащото им се финансово стимулиране

21.04.2021 | 18:00 Редактор: Десислава Атанасова

Община Благоевград поиска намаляване на еднократната помощ, която се отпуска при раждане на дете. По този начин се цели да се ограничат разходите на общината, която изпитва сериозни финансови затруднения.

Общо 350 семейства в общината към момента чакат да получат полагащото им се финансово стимулиране. 

Виолина Равначка е майка на две деца. По-малкото е на година и 4 месеца. 

"Грубо около 600-700 лв. на месец са си разходите", каза Равначка.

 Тя е сред родителите, възползвали се два пъти от еднократната помощ при раждане. За първо дете 200 лв. и за второ - 600.

"Това е помощ, на много хора ще помогне. Примерно, количка ще си купят и доста неща и не мисля, че е редно", коментира Виолина.

Заради финансови затруднения обаче, Община Благоевград предвижда намаляване на помощта с 50%.

"Мотивът е, че заварихме едни разбити финанси на общината и за да поискаме това намаляване, то е свързано единствено от финансова гледна точка, към намаляване на тези средства по простата причина, че не можем да ги платим", обясни изпълняващият длъжността кмет на община Благоевград - Ясен Попвасилев.

"Как ще стимулират раждаемостта на града, като ние нямаме никаква перспектива в този град. Вие виждате сами, че градът от ден на ден от областен център, той затъва", допълва Виолина Равначка.

Към момента еднократната помощ за стимулиране на раждането и отглеждането на деца на територията на община Благоевград е между 200 и 2000 лв. в зависимост от  образованието на майката. 

"Няма да допусна намаляване на таксите и съм сигурен, че в най-скоро време наредбата ще работи в пълната си сила и в пълната си цялост, и всички деца на Благоевград новородени - първо, второ, трето, четвърто, ще получават добри еднократни помощи", заяви председателят на ОбС - Благоевград Андон Тодоров. 

Заради липса на финанси община Благоевград не е изплатила еднократната помощ на 350 семейства, сочи справка на председателя на общинския съвет.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Снимка, архив: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК