"Демократична България" отряза грубо ГЕРБ за подкрепа за правителство

Христо Иванов: С лъжци не се преговаря

21.04.2021 | 15:40 Редактор: Тодор Петров

Проектокабинетът на ГЕРБ/СДС няма да получи подкрепата на нито една партия в парламента, освен на своята. Това стана ясно днес и в кулоарите, и в пленарната зала на Народното събрание. 

Дебатите минаха под знака на основния въпрос - има ли задкулисие в преговорите за съставяне на кабинет.

Денят за първите получили мандат за съставяне на кабинет започна с очаквания.  

"Ние вече сме обявили с кои партии ще провеждаме разговори - това са "Демократична България" и "Има такъв народ":, заяви номинираният за премиер Даниел Митов. 

Надеждите на досегашните управляващи обаче бързо бяха попарени. 

"Ние сме последователни и това, което обещахме, го изпълняваме. Този път трик няма да има. И няма да коалиция с ГЕРБ", подчерта депутатът от ДБ  Ивайло Мирчев. 

Подкрепа към ГЕРБ отказаха и останалите политически сили, които обаче не пропуснаха да си отправят взаимни закани. Въпреки настроенията към тях, от ГЕРБ поканиха на разговори днес "Демократична България". Отговорът дойде още преди срещата.

"С лъжци не се преговаря. Борисов не иска да пусне властта. Дани Митов е просто едно параванче, зад което Борисов смята да скрие временно консумацията на тази власт. Сламен човек", заяви лидерът на "Демократична България" Христо Иванов.

"Слушам за сламени човеци. Сламен човек е този, зад когото не стои ясна политическа отговорност. Политическите партии, които обявяват, че не искат да разговарят с ГЕРБ, търсят подобен сламен човек. Същото беше и с правителството "Орешарски". Когато се срути, никой не каза, че стои зад тях", отвърна Даниел Митов. 

Утре ГЕРБ ще поканят на масата на преговорите и "Има такъв народ". Ако от двете формации не откликнат на протегнатата ръка, партията на Борисов ще върне мандата.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК