Близо 90% от бизнеса не е успял да се възползва от антикризисните мерки

Работодателите настояват да бъдат осигурени допълнителни средства

20.04.2021 | 19:47 Редактор: Юлия Христова

Близо 90% от бизнеса не е успял да се възползва от антикризисните мерки на правителството в оставка. Работодателите настояват да бъдат осигурени допълнителни средства за подкрепа на предприятията, а експертите призовават за спешна актуализация на бюджета.

Ивелин Стойчев е собственик на салса клуб. Той е изряден платец към държавата, но въпреки това не е успял да се възползва от мерките.

"Още на първото условие ние не отговаряме, Имаше изискване 30 хиляди лева оборот на година, аз имах 28 хиляди. Един вид програмата е направена за хора, които имат много по-големи доходи", каза Стойчев.

Не успява да се възползва и от кредити за бизнеса си.

Според бившия социален министър Иван Нейков е необходимо работещо правителство, което да направи анализ кои от мерките не са ефективни.

"Всички експертни разчети сочат, че новото управление трябва да актуализира бюджета. Има много въпроси, които трябва да бъдат решавани, свързани с икономическата и здравната криза. За да не прераснат в социална криза ясно изразена", подчерта Нейков.

И според неговата оценка голяма част от бизнеса не успява да се възползва от мерките.

"Все още нямаме нови мерки и по-лошото, че нямаме анализ на старите мерки от 2020 – какъв е ефектът от тях, защото според работодателите не са успели да се възползват от тях, къде е проблемът, защо не успяват", допълни той.

И докато едни не успяват да се възползват, други браншове, като хотелиерския, изобщо не са включени в обхвата на мерките.

Ресторантьорите настояват за удължаване на мярката 60/40 и след  31 май. 

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
Ели
преди 3 години
Е с 28хил. годишен оборот, колко човека и какми заплати си им давал, или само ти си бил в тази фирма. И искаш помощи!!! Сигнализирай за неуместен коментар