Защо България е на дъното по свобода на словото в ЕС?

Журналистиката се промени пред очите ми и тази промяна не е към по-добро, каза Ася Пенчева

20.04.2021 | 18:53 Редактор: Юлия Христова

България е на 112-о място в годишния индекс за свободата на словото на "Репортери без граници". Страната ни падна с още едно място и остава на дъното в Европейския съюз. Румъния и Гърция са доста пред нас - на 48-о и 70-о място, а Северна Македония и Сърбия - на 90-о и 93-то. От съседките ни единствено Турция е под нас - класирана на 153-то място от общо 180 държави. 

Журналистът Ася Пенчева вижда пропадането на България в индекса на "Репортери без граници" в последните години. 

"Журналистиката се промени пред очите ми и тази промяна не е към по-добро", каза тя.

И има своето обяснение. 

"Абсолютната затвореност на институциите. Помислете колко разрешения трябва да пишете, за да ви допуснат до институциите. Затворен е пътят на журналистите. Създаде се закон за достъп до обществена информация, който е заобикалян като не желаят да дадат информация. Това централизиране на информация е пропаганда и ние трябва да влагаме повече усилия, а ние искаме само да защитим обществения интерес. Да защитим харченето на обществения ресурс. Всички трудности, които имат граждани например те търсят нас – медиите, а когато вратите са затворени, как да си свършим работата", заяви Пенчева.

Медийният експерт и преподавател по журналистика доц. Георги Лозанов не е изненадан от годишния доклад. 

"Едно място надолу, едно нагоре. Това не е от голямо значение. Тъжно е, че толкова време седим в тази низина. Нещата няма да се оправят от само себе си", посочи той.

Той посочва и причината: според него в България журналистиката е слуга, а на коректор на властта. 

И докато експертите надяват да медиите да излязат от обвързаностите, журналисти като Ася Пенчева призовават за законова закрила. Преди 10 години тя отива на съд заради обвинение за клевета. Печели делото, като предоставя запис пред съда.  

"Журналистите имат нужда от закон, от правила ясни. Моята битка беше да направим журналистическите записи доказателство в съда. Не можеш за всеки запис да ходиш до прокуратурата и да искаш разрешение. Но после как да докажеш, че този човек е казал това, което го има на запис. Моята битка продължи 32 месеца. Завърши благоприятно. Остана обаче въпросът- какво правим със защитата на репортерите", обясни Ася Пенчева.

А доц. Лозанов вижда и още един проблем - общуването на политиците основно през социалните мрежи. Включително и у нас.

"Социалните мрежи не са медии. Когато избегнеш журналистиката, във всички случаи качеството на властта пада", смята той.

А 112-ото място според "Репортери без граници" е отражение на тревожната ситуация у нас по отношение на медийната свобода и на факта, че малкото критични журналисти са постоянно подлагани на тормоз от страна на държавата,  както и на сплашване и дори насилие. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
муспи
преди 2 години
Вестник Днес е най отпред. Не ме допускат да се изкажа, а лакейството им е такова, че да им завиди и Работническо Дело. Имат и достойно за лакея оправдание - не е от нас, а от Присъстващите. Сигнализирай за неуместен коментар