Проф. Кантарджиев: Ако ваксинацията продължи бързо, ще поставим вируса под контрол

Българският щам, който миналата седмица доказахме, е една нова мутация, посочи той

20.04.2021 | 16:21 Редактор: Юлия Христова
Проф. Кантарджиев: Ако ваксинацията продължи бързо, ще поставим вируса под контрол

Третата вълна на коронавируса си отива постепенно и ако ваксинацията продължи с бързи темпове, до есента ще поставим коронавируса под контрол. Това каза директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф.Тодор Кантарджиев пред Фокус.

"Ако в момента продължава ваксинацията с темп, който ни е обещан от фирмите, които произвеждат и сме сключили договор с тях за ваксини - май месец по 250 000 на седмица и юни месец по 350 000 на седмица за РНК ваксини, това са на Moderna и на Pfizer/Biontech, ако хората сътрудничат и лекарите се организират, мисля, че до есента ще го поставим под контрол. В смисъл да няма епидемично разпространение, да не говорим за дифузно разпространение, а да говорим за отделни клъстери – даден колектив в даден офис. Тогава нещата ще могат лесно да се контролират и тогава вирусът в нашата страна ще придобие не епидемичен, а ендемичен характер".

"За 14 месеца за този вирус знаем много повече, отколкото за който и да е друг вирус досега, защото цялата световната общественост се е заела с проучването му и трябва да намери общодостъпно лекарство за Ковид-19", допълни той. Професорът посочи, че засега нови генетични щамове няма.

"Българският щам, който миналата седмица доказахме, е една нова мутация – замяна на аминокиселини на 25-о място, което, слава Богу, не променя много архитектурата на този спайк протеин, белтъка на шипчето. Материалите, които в момента изследваме от областта – не сме доказали други подобни циркулации в други пациенти и много вероятно тази мутация няма да се наложи, няма да се яви нова генетична линия", обясни проф. Кантарджиев.

Проф. Кантарджиев коментира и работата на НОЩ като посочи, че всеки понеделник от Националния център се дават сведения на всички директори на РЗИ-та какво е разпространението във всяка област, графично.

"Аз моята работа си я върша, със или без щаб. Аз и всичките ми колеги лекари от Щаба не сме взели никакво допълнително възнаграждение като работим за щаба. От 14 месеца си взимам само заплатата на директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Казвам го, защото и такива спекулации започнаха“, допълни проф. Тодор Кантарджиев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК