Радев връчи на мандата на ГЕРБ: Очаквам от вас справедлив и социално ангажиран кабинет

Папката получи кандидатът за премиерския пост - Даниел Митов

20.04.2021 | 13:40 Редактор: Тодор Петров

Президентът Румен Радев връчи на ГЕРБ/СДС първия мандат за съставяне на правителство. Папката с проучвателния мандат получи техният кандидат за премиерския пост - Даниел Митов.

Държавният глава се обърна към коалицията с думите: Очаквам от вас да създадете кабинет, който да отговори на очакванията за справедливост, социална ангажираност и икономически растеж.

"Очаквам в 7-дневен срок да предложите състав на Министерския съвет", каза Радев на Даниел Митов. Президентът подчерта, че България има нужда от правителство, което да ръководи ефективно страната и да я изведе от днешната криза.

По-рано лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка - Бойко Борисов, обяви имената на министрите, които предлага за кабинета на Даниел Митов. За вицепремиери са посочени Румен Христов и Томислав Дончев. Христо е избран и за министър на отбраната.

Даниел Митов заяви, че ГЕРБ предлага за министри хора с ясни биографии и добра професионална подготовка. От първия ден на встъпването в длъжност са готови да влязат в ролята си, за да се справят с кризата.

"Подкрепа ще търсим от парламентарните групи, които идеологически стоят най-близо до нас. Разбира се, това е "Демократична България", ще ги поканим официално на консултации. Зависи от тях дали ще се отзоват. Надявам се, че в българския политически живот може да се възстанови нормалното държавническо говорене", заяви Митов.

"Държавата има нужда бързо от стабилен кабинет. Ще мислим варианти какъв кабинет може да се състави, ще поканим и групата на "Има такъв народ". Неофициални разговори не сме водили с никого. Винаги се правят компромиси, когато се говори за подкрепа", каза още той и добави, че няма да търсят подкрепа от БСП и ДПС.

От ГЕРБ обявиха, че няма да бавят излишно процедурата и ако установят, че няма шанс проектокабинетът им да бъде подкрепен, ще взимат решения в максимално кратки срокове. А министрите са избрани и посочени след обсъждане между Даниел Митов и Бойко Борисов.

Борисов заяви, че е редно до четвъртък коалицията да обяви как са приключили разговорите с останалите политически формации и да кажат, дали ще върнат мандата или ще предложат проекто-кабинет.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Bluf
преди 3 години
Радев какви социални кабинети, хората искат нормално платена РАБОТА да имат а не да чакат на помощи. Сигнализирай за неуместен коментар