АИКБ: Настояваме за още 1,4 млрд. лв. в Плана за възстановяване

Трябва да се положат усилия да се внесе в срок, подчерта Васил Велев

19.04.2021 | 21:48 Редактор: Десислава Атанасова

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) изрази принципната си подкрепа към проектите на Плана за възстановяване и устойчивост, но настоява да бъдат осигурени допълнителни средства за подкрепа на предприятията и за насърчаване на инвестициите и иновациите.

"Ние поканихме политическите групи на разговор по темата. Днес имахме среща с ДПС, утре с "Демократична България", надяваме се и другите партии да се отзоват. Безспорно срокът не е най важното, но ако е закъснее 3-4 месеца - пари ще се изгубят. Защото има крайни срокове. Освен това, ние сме част от този механизъм и не може една страна да спира останалите". Това заяви в студиото на "Денят ON AIR" председателят на АИКБ Васил Велев.

За още много страни планът е на чернова. Очакванията са до 30 април, когато е крайният срок за внасяне на документа, да няма забавяне.

"Немислимо е да се започва отначало. За нас е важно да се направи в обозримо бъдеще и да се внася така, че до началото на лятото да приключим и да бъде преведен първият аванс", обясни Велев

Председателят на АИКБ напомни, че веднъж внесен, Планът за възстановяване и развитие, всяка година може да бъде подложен на редакция.

"Трябва да се положат усилия да се внесе в срок. В крайна сметка стотиците страници могат да бъдат сведени до 4. България изгуби в последните години темпо и имаме един незадоволителен размер на инвестициите в последните 10 години", каза още той.

За да бъде постигнат растеж, от Асоциацията настояват да бъдат предвидени още 1,4 млрд. лева. 

"Този план е една възможност да се насърчат инвестиции в съществуващите предприятия, да се модернизира и цифровизира икономиката. Сумата за инвестиции беше 0. Ние предложихме за иновации и технологична модернизация над 1 милиард и  допълнително 700 милиона за производство на ел. енергия от ВЕИ", заяви председателят на АИКБ в ефира на Bulgaria ON AIR.

Велев допълни, че са поискали още 500 милиона лева за подобряване на квалификацията на работещите хора.

"Това е добра възможност България да се оттласне от дъното", категоричен е той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК