Затруднен ли е диалогът на Радев с партиите и защо ГЕРБ е в комфортна позиция?

Коментар на Антоний Гълъбов и Добромир Живков

19.04.2021 | 21:36 Редактор: Искра Ангелова

Парламентарната рулетка се завърта. Президентът Румен Радев връчва мандата на ГЕРБ във вторник. А партиите бяха на консултации при държавния глава - ще има ли правителство?

"Бързи, схематични консултации, колкото да бъдат направени. Очевидно е, че Радев има силно затруднен диалог с политическите партии", каза политологът доц. Антоний Гълъбов в студиото на "Денят ON AIR".

"Видяхме един естествен и нормален етап от конституционния процес, през който преминаваме. Видяхме немалко програмни заявки от парламентарно представените сили. Също така чухме заявки за втвърдяване на тези мнозинства, които има към момента", коментира социологът Добромир Живков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му по-скоро има сериозно анти-ГЕРБ мнозинство.

Гълъбов добави, че след първите два дни на 45-ото НС имаме ясно очертано опозиция, но нямаме мнозинство. 

"Големият въпрос е, че "анти", в каквото и да е, не може да е основа на мнозинство. В същото време виждаме изключително комфортната позиция, в която се намират ГЕРБ/СДС. С достатъчен брой народни представители те организирано се изтеглят в опозиция. Щетите, които могат да им бъдат нанесени, подлежат на контрол. Не са толкова страшни", допълни той.

И подчерта, че липсват точки около които да се обедини евентуално управляващо мнозинство.

"Това мнозинство на отрицанието няма да остане такова при формиране на правителство, при конкретни политики, когато трябва да се гласуват. Тепърва ще виждаме разделителните линии и това ще бъде динамиката на политическия процес", добави Живков.

Антоний Гълъбов смята, че би било добре, ако ГЕРБ/СДС се отнесат сериозно към този мандат и не го върнат веднага, а предложат кабинет.

"Повечето политически формации са с нагласи да се формира правителство с къс хоризонт. Трябва да има и персонална отговорност", посочи Добромир Живков.

Според Гълъбов, на следващи предсрочни избори ще излязат по-малко български граждани, а ще имаме повече политически формации.

"Има две, които за мен са риск. Едното да имаме плаващо мнозинство, което дори да не подпише споразумение за управление - да не предложи конкретна програма за управление за страната. И вторият риск са много бързи и спешни промени в изборното законодателство", категоричен е политологът.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК