Проф. Близнашки: Новият парламент ще бъде една голяма гротеска

Никога досега не е имало такова инцидентно представителство, казва професорът

19.04.2021 | 16:30 Редактор: Таня Харизанова

45-тото Народно събрание е факт.

„Това ще бъде една голяма гротеска. Никога досега не е имало такова инцидентно представителство – от толкова случайни хора. Всичко това е под напора на страстите, които се разиграха м.г., под знака на размаханите юмруци. Това ще има тежки последици за националната ни държавност. Но най-важното е, че имахме редовни избори, не извънредни – т.е. беше осуетен опитът за държавен преврат. Второ - изборите бяха признати за законни. По-добре да имаме лош парламент, отколкото да нямаме никакъв парламент“. Това каза в предаването „Опорни хора“ проф. Георги Близнашки, бивш служебен премиер.

Експертът по конституционно право допълни, че народите научават уроците от историята по трудния начин. „Нови лица, нови лица... На президиума седнаха до болка познати лица. Това не вещае нищо добро“.

„Много наивни представи има за това, какво предстои да се случи.

Новото правителство? Трябва да намерят много солидни хора, приемани и на Запад“.

„Много е наивно да се смята, че ще сложат някакви странни екземпляри и че тук, в периферията на Европа, някой ще си играе кючек по площадите, а Европейският съюз ще плаща сметката. Няма да се случи. Ако не се намерят подходящите хора, които да вдъхват доверие, много е вероятно всичко да приключи по много драматичен начин. Просто ще им отрежат квитанцията“, допълни проф. Близнашки.

Според бившия служебен премиер, много правителства паднаха, защото по принцип популизмът не се одобрява на европейско равнище. Дори един Берлускони скоропостижно се наложи да подаде оставка. Никой нямаше намерение да търпи неговите безкрайни разходи за странни начинания. Нещо подобно се случи с Гърция и т.н.

Проф. Близнашки коментира, че много е голяма отговорността на втората политическа сила. Тази анти-ГЕРБ коалиция, тя е инцидентна коалиция, тя ще се разпадне след време, но сега все още се държат заедно. Тя поставя парламентаризма под заплаха.

Те сега се радват на народната любов, но много скоро нещата ще се обърнат, ако не се създаде солидно правителство“, категоричен е професорът.

По повод мажоритарните избори, проф. Близнашки заяви, че главният потърпевш ще бъде БСП. „Тя ще изпадне от политическия живот на страната. Това не е предвидено в задкулисието. Тази партия ще им трябва и занапред. БСП в момента е ултрадясна, партията на плоския данък. Те са притурка към ДБ, те нямат собствена физиономия“, коментира проф. Георги Близнашки..

Цялото интервю гледайте във видеото!