Христо Иванов: ДБ като пета сила не би могла да състави правителство

България е изправена пред три кризи, посочи съпредседателят на ДБ

19.04.2021 | 15:18 Редактор: Здравко Черкезов

България е изправена пред три кризи, а "Демократична България" като пета сила не би могла да състави правителство.Това заяви преди консултациите с президента Христо Иванов от "Демократична България".

Ето какво още каза съпредседателят на ДБ:

Ситуацията е сложна. България е изправена пред здравна, икономическа криза, и криза на държавността. Икономическите последици преливат в икономическа депресия, това изисква амбициозна и бърза модернизация. Трета е кризата на държавността. Отиващото си управление не е просто поредното правителство, което слиза от сцената, става дума за управление, което е натоварено с изключително тежки проявления на дълбоката институционална криза. Тази криза нито започва, нито свършва с това управление.

Ние трябва да съумеем не само да приключим 10-годишното управление на Борисов, но и да видим в дълбочина институционалните предпоставки, които са направили възможни тази проблематика и дефицити. ДБ има визия за решаването на трите кризи. Кризата на държавността е предпоставка за решаване на кризите по другите въпроси. На ДБ избирателите отредиха пето място, но това място не ни отвежда към субектите с първостепенна роля за претендирането за мандат.

Мнозинството на избирателите гласуваха против управление на ГЕРБ, искащите промяна избраха да възложат надеждата си за управление към ИТН. Ние сме готови да влезем в разговори на база на тяхната визия за това какво може да е тяхното управление. Ако бъдем потърсени за разговори от тях за правителство, ще подходим много отговорно към това, добави Иванов. Трябва да се излъчи не просто управление, а управление на промяната. Даваме си и сметка, че ако се стигне до нови избори, това може да се окаже естествен ход на демократичното съживяване на българската република.

Нови избори не бива да се отхвърлят, по думите на Иванов. "Ако втората политическа формация не успее да създаде управление на промяната, много трудно ние като пета политическа формация бихме могли да съставим такова", обясни още Иванов, цитиран от БГНЕС.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК