Какво си каза Радев с ГЕРБ, "Има такъв народ" и БСП на консултациите

Заявки за подкрепа и категорично зачеркнати коалиции

19.04.2021 | 13:33 Редактор: Тодор Петров

Започнаха консултациите на президента с парламентарните партии преди връчването на проучвателните мандати за съставяне на кабинет. На "Дондуков" 2 първи дойдоха от ГЕРБ, след това "Има такъв народ" и БСП. 

Първата политическа сила седна на масата за преговори с президента без лидера си Бойко Борисов, но със заявка за отговорност към мандата. 

"Правителството е в оставка, премиерът е в отпуск, но отговорността тегне върху това правителство, докато премиерът и министрите не предадат своите ключове от кабинетите", заяви държавният глава.

А освен да управлява, ГЕРБ е готова и на други варианти: да бъде в опозиция или да подкрепи втората политическа сила на вота - партията на Слави Трифонов. 

"Ако не му стигат двама или трима, в името на това да имаме стабилно правителство, ще го подкрепим. В състояние сме да дадем знакова подкрепа", обяви вицепремиерът в оставка Томислав Дончев.

Подкрепата на ГЕРБ обаче се оказа неприемлива за "Има такъв народ". 

"В коалиция с партии от статуквото няма да влизаме. Ако изобщо може да се стигне от кабинет, то е с другите две партии от протестите. Така че, каквото сме казали - това ще направим", подчерта Тошко Йорданов.

Въпреки заявката на "Има такъв народ", от БСП изразиха готовност да ги подкрепят под условие. 

"Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ. Бихме подкрепили правителство на втората политическа сила при консултации", посочи Корнелия Нинова. 

Президентът Радев не изключи възможността за връчване на мандат на третата политическа сила. От БСП заявиха, че ако той бъде даден на тях, ще решат дали да го приемат или да го върнат на държавния глава.

След приключването на консултациите, слеващата стъпка на президента е връчване и на първия проучвателен мандат. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК