Народните представители сформираха 3 от постоянните комисии към парламента

Бойко Борисов изрази съмненията си в качествата на членовете

18.04.2021 | 18:40 Редактор: Жаклина Иванова

Между разпалените спорове през двата работни дни, народните представители успяха да сформират 3 от постоянните комисии към парламента - по бюджет и финанси, по правните въпроси и по здравеопазването. Начело на здравната комисия застава д-р Александър Симидчиев. Пулмологът от "Демократична България", който владее английски и френски език, се превърна в един от най-авторитетните гласове по време на ковид кризата. 

"За мен ключово е да разнищим заплетения възел между пандемия и инфодемия, тоест комуникацията, общуването с хората, за да могат хората да разберат къде са истинските проблеми в този процес. Да престане това разделяне в нашето общество", заяви председателят на Комисията по здравеопазването в 45-ото Народно събрание Александър Симидчиев.

В комисията той ще работи с още 16 народни представители, сред които проф. Андрей Чорбанов от "Има такъв народ" и Даниела Дариткова от ГЕРБ. 

"Надявам се да запазя много от лекаря в себе си и като политик, защото и политиката, ако човек се замисли, е начин да се прави профилактика на големи проблеми в обществото. Политиката е точно този начин, с който можем да управляваме социалните процеси, стига да имаме добронамереността да правим това, което трябва за обществото като цяло", добави още той.

Известният икономист Георги Ганев оглавява Комисията по бюджет и финанси. Целта му е органът да работи безупречно.

"Със сигурност ще разчитам на помощ от хората с опит. Аз не съм партиен човек, не страдам от това да питам за съвет всякакви хора, които са опитни, особено, че лично с тях сме имали коректни отношения", подчерта председателят на Комисията по бюджет и финанси Георги Ганев.

В нея влизат и Румен Христов от СДС, Мария Капон от "Изправи се! Мутри вън!", Йордан Цонев от ДПС и Кирил Симеонов от ИТН, известен с участието си в голям телевизионен формат.

"Знаем, че емоции в някакъв момент винаги ще избият, ще има партийни пристрастия и т.н. Това е част от живота на един парламент, в една нормална демокрация. Партиите са изключително важна част от демократичния процес и те си се хъркат, мъркат. Задачата ми ще бъде обаче да има разумна дискусия, в която да се вземат решения. Далеч не очаквам по всяка една точка моето мнение да спечели", допълни Ганев.

А във фокуса на общественото внимание още с учредяването си влезе Комисията по правните въпроси.

По - рано днес премиерът в оставка Бойко Борисов изрази съмненията си в качествата на нейните членове. Председателят Радостин Василев от ИТН е популярен във футболните среди като агент на бившия национал Спас Делев, а в социалните мрежи показва близост и с други, като Кирил Десподов. 

"За мен това е огромна чест и отговорност. Осъзнавам изцяло какво очакват всички български граждани от хора на подобна позиция, и съм убеден, че няма да ги разочаровам. Ще направя всичко възможно, за периода, в който комисията функционира, да създам организация, която да обезпечи качествената и бързата и работа, и да промени негативния и обществен имидж, натрупан през последните години. Обнадежден съм и от персоналния състав", написа Василев във Facebook.

В състава на комисията се откроявят Николай Хаджигенов, Ива Митева, Дани Каназирева, Николина Ангелкова и Крум Зарков.   

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ганев
преди 2 години
икономист е колкото баба ми ... Сигнализирай за неуместен коментар