След скандално решение на АПИ: Над 2000 души без пряк достъп до главен път

Жителите на село Скравена излязоха на протест

18.04.2021 | 14:00 Редактор: Десислава Атанасова

Жителите на с. Скравена, община Ботевград, излязоха на протест срещу премахването на пътния възел, свързващ селото и вилната зона с главния път, който се строи в момента.

Първоначалният проект на АПИ предвижда свързващи кръгови кръстовища при всички населени места по дължината на отсечката Ботевград – Мездра. След поправка на проекта обаче кръговите кръстовища са заменени с пътен възел – детелина, като този при с. Скравена е премахнат.

Скандалното решение на Агенция „Пътна инфраструктура“ лишава над 2000 жители на селото и вилната зона от пряк достъп до главния път, нанасяйки щети в икономически и социален план.

"Един човек, който иска да посети този манастир трябва да продължи надолу да се отклони, да мине през чакълест път, да мине през цялата вилна зона", коментира един от протестиращите.

Хората ще чуват шума от скоростния път, от втора страна те ще имат негатив, защото целия поток за манастира ще минава пред къщите им  Пламена Николова протестиращ 

"Аз съм от София живея във вилната зона, работя в Ботевград, всеки ден ще трябва да заобикалям по някакви пътища", допълни друг протестиращ.  

Това е мемориалната костница в село Скравена. В нея се съхраняват черепите на 10 Ботеви четници и част от стоте национални туристически обекта в България. 

От Агенция пътна инфраструктура контрираха, че е осигурен пътен възел, но километър по-надолу, а обществените обсъждания са минали отдавна. 

"Тук на това място никога не било предвиждано нито кръгово, нито какъвто и да е пътен възел, нека сме наясно, защото се твърди, че нещо изчезва, а то не е така 03:41+ 00:50 Извинявайте, но ако говорим за един километър отдалечаване от трасето това несериозно и несъстоятелно твърдение", подчерта инж. Иван Досев

Кметът на селото Методи Драганов потвърди, че проектът е широко обсъждан в далечната 2013-та година, но той не е бил на поста. От своя страна хората твърдят, че са разбрали само преди месец, че пътния възел ще бъде на друго място.

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК