Видинско село на протест - тежкотоварни камиони тормозят жителите

Хората настояват за спешни мерки от страна на фирмата изпълнител и общината

17.04.2021 | 18:45 Редактор: Десислава Атанасова

Жителите на видинското село Търняне излязоха тази сутрин на символичен протест заради непрестанния транспортен терор от тежкотоварна техника, която минава през населеното място. Заради строежа на магистралата от Видин до Ботевград на ден минават десетки камиони със строителни материали, а само за месец пътят в селото вече е разрушен.

Това не е офроуд терен, а пътят който свързва селото с цивилизацията. Експеримент на нашия екип с джип само за няколко минути движейки се по настилката, вдигнахме десетки тонове прах.

А с тази пушилка от над месец вече живеят над 170 жители на селото.

"Прозорец не може да се отвори, прането става цялото в пепел. Колите са ни в отвратително състояние", обясни един от жителите на с. Търняне Георги Божинов

Ежедневното преминаване на строителна техника през селото е разрушила почти целия път през населеното място компрометирала почти навсякъде и главния път.

"Постоянно ги гледам гондолите как минават, по 40-50 пъти правят курсове през самото село", разказа друг жител на селото

Хората настояват за спешни мерки от страна на фирмата изпълнител и общината, в противен случаи са готови да препречат пътя на строителната техника.

"Искаме те да не ни пречат на нас, да направят обходен маршрут за да не им пречим и ние на тях", допълват още.

От община Видин заявиха, че правят всичко възможно за решаването на проблема.

"Всичко ще бъде възстановено при приключване на дейността. Ако е необходимо ще бъде изграден така наречения брод или мост през който да преминават тежките машини", заяви зам.-кметът на Видин Светослав Скорчев.

А срещу запрашаването от фирмата изпълнител обещаха машините да бъдат придружавани от водоноски.

"Минаваме от тука заради моста, който е направен тук с високата работоспособност, но ще си направим брод - да. За да можем пряко да си минаваме", каза ръководителят на проекта в уч. Макреш -Видин Атанас Видев

А ако обещаното не бъде изпълнено хората са готови да препречат с жива верига пътя. От няколко дни тече и подписка на жителите срещу минаващите тежки машини.  

Вижте повече в репортажа на Калин Иванов

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК