Проф. Кантарджиев: Нови варианти на коронавируса притесняват здравните власти

Такива са бразилският, южноафриканският и нигерийският

16.04.2021 | 10:55 Редактор: Здравко Черкезов
Проф. Кантарджиев: Нови варианти на коронавируса притесняват здравните власти

Има нови варианти и мутации в коронавируса, част от тях притесняват здравните власти - такива са бразилският, южноафриканският и нигерийският. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Има и втора група - такива, които са в процес на изследване, стана ясно още от думите му.

"Такъв е френският. Знаете, при 7 тежкоболни пациенти PCR техниката не можа да докаже (че са заразени, бел. ред). Това беше преди 3 седмици оповестено от "Пастьор институт" в Париж. До момента няма допълнително развитие на този вариант, а данните са, че много рядко този вариант се среща в областта, където се е срещнал за първи път"съобщи проф. Кантарджиев.

Според директора на Националния център по заразни и паразитни болести, румънският и чешкият вариант не представляват опасност.

"И румънският, и чешкият вариант бяха съобщени в Twitter. Просто някой искаше да създаде около името си някакъв интерес. И двата щама се квалифицират като щамове в процес на изследване", коментира той.

Доц. д-р Ангел Кунчев от своя страна коментира разпространението на новите щамове в Европа.

"Снощи имахме среща с комисари по здравеопазването и представители на всички страни. Португалия, която има най-тежки връзки с Бразилия от всички страни, тъй като спря полетите от Бразилия, няма нито един щам. Същевременно Италия има 5-6% бразилски вариант на вируса. В цяла Европа следим предаването на тези щамове с оглед забавянето на тяхното разпространяване", информира главният държавен инспектор.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години