Министър Ангелов посочи трите варианта за постигане на колективен имунитет

Продължаваме да губим човешки животи и това е най-голямата тежест, заяви здравният министър

16.04.2021 | 10:18 Редактор: Тодор Петров

"Справяме се и с третата вълна на Ковид-19, което означава, че мерките бяха навременни, пълноценни и дадоха резултат. Здравната ни система издържа, въпреки чувствително по-големия натиск. За огромно съжаление, продължаваме да губим човешки животи и това е най-голямата тежест, която ще продължим да носим като лекари", заяви здравният министър Костадин Ангелов на брифинг в Министерския съвет.

Очаква се да минат няколко седмици, за да се усети чувствително намаляване в броя на хоспитализираните, стана ясно от думите му.

Проф. Ангелов отчете, че е обърната тенденцията на съотношението между заразените и излекуваните. С над 3000 повече са излекуваните от положителните случаи. По 67% са заетите легла и за интензивни случаи, и за неусложнени пациенти. 

"За април ще получим общо 324 090 дози ваксини от Pfizer, като това ще позволи да правим по 20 000 дози на ден. През май ще получим общо над 1,5 дози, което ще позволи да се правят по 50 хил. дози на ден от ваксината на Pfizer. През юни ще получим, над 1,6 млн. дози, което ще позволи да се правят по 55 хил. дози на ден от ваксината на Pfizer", обясни здравният министър.

Той очерта три сценария за постигане на колективен имунитет. Първият е оптимистичният сценарий - постигане на колективен имунитет в края на юни. Реалистичният сценарий е постигане на колективен имунитет в края на юли. Песимистичният сценарий е постигане на колективен имунитет в края на август.

"Всичко зависи от организацията на ваксинационния процес", подчерта министър Ангелов.

"Ако успеем да постигнем 65-70% ваксинирани, използвайки Pfizer и Moderna, това означава, че ще може да ваксинираме до края на месец юни около 2-2,5 млн. българи. С преболедувалите ще станат някъде 3 млн. Тогава ще може да си позволим липса на мерки или минимални мерки", обясни той.

По думите му разпускането на Националния оперативен щаб е абсолютно логично решение. Здравеопазването не може да бъде боксова круша, върху която да загряват новопоявили се политици или политически мераклии. Уморихме се от политика в здравеопазването, настоя той.

"Съвсем логично е следващият премиер да създаде такъв консултативен орган. Брифингите на Щаба продължават. Информацията, с която разполагаме, е много по-голяма за разлика от момента на създаване на Щаба", заяви здравният министър.

Обсъжда се разрешената публика в театрите да бъде увеличена от 30% на 50%. Предстои да бъде взето решение дали ще бъде удължена извънредната епидемична обстановка в страната. Според министър Ангелов тя трябва да бъде удължена с още един месец и след това новото правителство да решава.

"За момента няма общоевропейско решение за ваксинирането с AstraZeneca. Това не означава, че трябва да чакаме, защото българите няма как да чакат - трябва да дадем ясен отговор на всички наши съграждани. Ще се водим от безопасността на всеки отделен човек", заяви Ангелов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


5
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
4
0 rate up comment rate down comment 0
този е луд
преди 2 години
Ботокса не знае какви ги говори ! това са БГ докторите ...оправяйте се ! Сигнализирай за неуместен коментар
3
2 rate up comment rate down comment 0
доцента е гола-вода
преди 2 години
какъв колективен имунитет като тва е сериозен вирус ! тоя не знае какви ги говори изобщо .... Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 0
бг смешки 2
преди 2 години
този само глупости говори ! не знам как има хора които му вярват ... Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
бг смешки
преди 2 години
то народа измре тоя вика справил се ...голям смях ! Сигнализирай за неуместен коментар