"Демократична България" внесе законопроект за сериозна съдебна реформа

Прокуратурата се предвижда да бъде извадена от ВСС 

16.04.2021 | 09:42 Редактор: Тодор Петров

"Демократична България" внесе първия законопроект в деловодството на НС. Това е промяна в Конституцията. Според записаното в текста, със закон трябва да се предвидят основания за лустрация на лица на висши публични длъжности.

Предлага се отстраняване от висши публични публични длъжности за период от 10 години в секторите: национална сигурност, отбрана, вътрешен ред и правосъдие. Лустрационните основания трябва да се прилагат за Министерски съвет, министерствата на отбраната, правосъдието, вътрешните и външните работи, в службите за сигурност, в съдилищата, прокуратурата, следствието, Висшия съдебен съвет, в Конституционния съд, както и в независимите контролни и регулаторни органи.

Ограниченията трябва да важат също за експертния и техническия персонал, ако работят с класифицирана информация.

Предвижда се намаляване на парламентарната квота във Висшия съдебен съвет до петима души и 15-членен орган. Осем от тях трябва да се избират пряко от съдиите, а председателите на Върховния административен съд и на Върховния касационен съд трябва да са членове по право, предаде dnes.bg.

Прокуратурата се предвижда да бъде извадена от ВСС и съдебният орган става "съдийски". ДБ предлага още главният прокурор да се назначава и освобождава от президента по предложение на парламента с мнозинство от 3/5 от всички народни представители, а не от присъстващите в залата, като самият той ще се предлага от министъра на правосъдието или от 1/5 от депутатите. Мандатът на главния прокурор трябва да е 5 години.

Проектът на ДБ предвижда създаването на нов прокурорски съвет. Освен това десните искат всеки съд и гражданин да могат да сезират Конституционния съд.

Въвежда се и статут на индивидуалната конституционна жалба - всеки гражданин да може да сезира КС с искане за установяване на противоконституционност на закон, с който се нарушават негови права и свободи.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК