Ваксинирането: Връщат записани през електронния портал, нулев интерес към AstraZeneca

В Русе няма обявени "зелени коридори"

15.04.2021 | 13:42 Редактор: Юлия Христова

Проблеми с ваксинирането в Русе. В града не са обявени "зелени коридори" и в момента се имунизират само хора, които спадат към конкретните фази на ваксинация. Записаните в електронния портал се връщат. 

Анелия днес за втори път бе върната от ваксинационния център в Русе, въпреки че се е записала онлайн. Обяснено ѝ е, че ваксинират само хора над 65 години и с придружаващи заболявания. 

"Днес за 11:40, и сега излезе жената и отказа да ме ваксинира за втори път. Предната сряда идвах пак. Защото нямам годините, нямам придружаващи заболявания, хронични и т.н.", каза Анелия Добрева. 

Според онлайн системата, в друг от ваксинационните центрове в града не е имало свободни часове. А липсата на ваксина възпрепятства започването на работа на Анелия. 

"Дъщеря ми ще започва работа в Слънчев бряг, в хотелиерския бизнес и там изискват да бъде ваксинирана, а се получава един такъв парадокс, че няма възможност да бъде ваксинирана. Единственият вариант миналата седмица беше AstraZeneca, но там е много голямо разстоянието между първа и втора ваксина", обясни майката на Анелия - Светла Петрова. 

В Русе няма обявени "зелени коридори". Стела се е записала преди повече от месец и иска да си постави РНК ваксина. Стела също е върната от лечебното заведение, тъй като е под 65 години. 

От лечебното заведение в Русе обясниха, че в момента се ваксинират само хора от фазите. В Търново също се ваксинират хора от фазите и няма "зелени коридори". Не е ясно обаче какво следва за хората с поставена първа доза от Оксфордската ваксина и не искат втора от същата. 

"Значи ние без нормативен документ, без указания, нищо не можем да правим. Изчакваме да кажат какво ще става с пациентите, които имат 1 доза на AstraZeneca", подчерта д-р Светлана Моминска от РЗИ. 

Във Варна има РНК ваксини, но не достигат за всички лични лекари и ДКЦ-та. Нулев е интересът към AstraZeneca и вече седмици няма нито един пожелал да си сложи първа игла от нея.

"Вчера за първи път започнахме в нашата практика, а знаете, че това е групова практика от няколко лекари, за първи път започнахме да поставяме Pfizer", заяви общопрактикуващият лекар д-р Атанас Стефанов. 

Вчера стана ясно, че Европейската комисия е взела решение да не подновяват договори за покупка на ваксините AstraZeneca и Janssen.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


3
4 rate up comment rate down comment 0
ALLFERDO
преди 2 години
Ваксинацията от световен мащаб ,е едно по скоро ,ФИНАНСОВО ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНЕ НА НЯКОИ ПРЕСТЪПНИ СФОРМИРОВАНИЯ ,Отколкото да са в полза на хората в СВЕТОВЕН МАЩАБ ,ИЗПОЛЗВАТ СЕ ХОРАТА КАТО ОПИТНИ ЕКЗЕМПЛЯРИ, И продължават да ги изнудват под всякаква форма със РИСК ЗА ЖИВОТА ИМ. ТОВА Е В НАРУШЕНИЕ НА КОНВЕНЦИЯТА ЗА ПОГАЗВАНЕ НА ЧОВЕШКИ ПРАВА В СВЕТОВЕН МАЩАБ ........................ Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Младен
преди 3 години
Мен също ме върнаха в Хасково.Този портал май е оставен на самотек след, като някой е усвоил парите за направата му. Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 1
Ива
преди 3 години
И мен вече за втори път ме връщат, въпреки че съм се записала в електронният портал, с обяснението, че ваксонират само хора над 65 и втора игла. Стоя и се чудя, за какво е тогава този електронен портал, защото ни питат за предпочитание, когато никога няма от желаната ваксина. Ние втора ръка хора ли сме? Възрастните хора могат да си стоят по къщите / нищо лично /, а ние по-младите трябва да ходим на работа и ежедневно да обслужваме десетки хора. Сигнализирай за неуместен коментар