Ива Митева от "Има такъв народ" е новият председател на парламента

Тя събра 163 гласа срещу 75 за Цвета Караянчева от ГЕРБ

15.04.2021 | 12:29 Редактор: Тодор Петров

Ива Митева Рупчева от "Има такъв народ" е новият председател на Народното събрание. Тя бе избрана със 163 гласа "За" и нито един "против". 75 депутати от ГЕРБ се въздържаха.

Митева спечели в конкуренцията на досегашния председател на парламента - Цвета Караянчева от ГЕРБ. За кандидатурата ѝ гласуваха 75 народни представители. Против бяха 162-ма.

"С голямо вълнение заставам пред вас на тази трибуна заради доверието, което ми оказвате. Осъзнавам отговорността и очакванията на всички ви да намерим най-вярната посока, за да отговорим на предизвикателствата. Поздравявам всеки един от вас с избора му за депутат. Убедена съм, че ще работим достойно за авторитета на този парламент. Надявам се към опита и знанията на доказалите се парламентаристи да прибавим младостта и енергията на новоизбраните колеги", бяха първите думи на Митева.

"Към нашата работа са обърнати очакванията на избирателите за изпълнение на предизборните програми. Вярвам, че няма да забравяме, че от нашите действия зависи България да бъде демократична, правова и социална държава. Прозрачността и отчетността трябва да бъдат водещи принципи в работата на това Народно събрание. Нека положим усилия за диалог и търсене на добри решения, за да бъдем достойни представителите на народа", каза още новият председател на парламента.

Веднага след словото ѝ тя седна на председателското място. 

Ива Митева- Рупчева е завършила през 1996 г. в Софийския университет. Отчислена е с право на защита на докторска степен в БАН. През 1998 г. започва професионалния си стаж в Министерството на правосъдието. От 2000 г. Започва работа в НС.

Преминала е през всички стъпала до директор на дирекция. От 2007 г. активно участва в изработването на изборните закони. Хоноруван преподавател в НБУ.

За зам.-председатели на Народното събрание бяха избрани Цвета Караянчева от ГЕРБ, Татяна Дончева от "Изправи се! Мутри вън", Кристиян Вигенин от БСП, Атанас Атанасов от "Демократична България" и Мукаддес Налбант от ДПС.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Браво на момичето. Изглежда качествен човек, но дали е времето ще покаже. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години