Кои са основните причини, заради които българите избират живот в чужбина?

Заради пандемията все повече нашенци се завръщат по родните места

14.04.2021 | 19:20 Редактор: Юлия Христова

Кремена заминава за Германия преди около 10 години заради фалит. След финансовата криза през 2008 година опитва няколко пъти да се реализира у нас, но не успява. 

"Постоянните неуредици на България, постоянните фалити и несигурност за утрешния ден. Ти не знаеш утре дали ще имаш работа или не. Това докарва хората до лудост", каза Кремена Николова.

Кремена е дала своя вот на изминалите избори. Гласувала е за промяна. 

За Основна причина за напускането на страната ни, експертите посочват финансово-икономическата стабилност.

"Определено водещата мотивация е икономическата. Преследването на по-добър стандарт за живот тласка към миграция", посочи икономистът Адриан Николов.

Заради пандемията се наблюдава и друга тенденция. Все повече българи се завръщат по родните места.

Не липсват и примери за успешно завърнали се и реализирали се хора от чужбина. Иван е работел в голяма международна компания в IT- сферата. Въпреки перспективите зад граница, той успява успешно да се реализира тук.

"Разликата е изключително голяма, начинът на живот там е много по-качествено и спокойно се живее. Но иначе всичко може да се постигне тук. Има хора, които си работят, осигуряват си апартаменти, отглеждат си семейства", обясни Иван Коев.

Страната ни, обаче, все още не е изградила политика за задържане на българите от чужбина.

Според НСИ броят на напускащите страната ни за изминалата година се е стопил от обичайните 30 000 на едва 6 600 души.

Вижте повече в репортажа. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
висок стандарт на жи
преди 1 година
Израсла съм в грозна панелка и от дете мечтая за красив дом и почивки на красиви места...Системата в България ни държи на ниски заплати, заеми и високи цени на грозни панелки...Това е причината да заминаваме! Искаме да живеем като нормални хора... Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 1
Иванова
преди 3 години
В Гърция хапчетата ми за кръвно за 6 месеца струват толкова, колкото в България за един! Плащам само 25% от стойността, останалата сума се плаща от осигурителната каса, където съм плащала за пенсия. Когато съпругът ми почина след 43 години трудов стаж, и една година преди да се пенсионира ми се отпусна 26% от неговата пенсия. В Гърция процентите са 80%+собствената пенсия на живия член на семейството. Сега започнете да плюете гърците!!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
Иванова
преди 3 години