Солидарност: В Бургас издигат паметник на медиците, загубили битката с Ковид-19

Това е първият подобен монумент в България и е дело на художника Никола Станчев

14.04.2021 | 20:00 Редактор: Здравко Черкезов

Паметник на медиците, загубили живота си в битката с коронавируса, ще бъде издигнат в Бургас. Това стана ясно по време на днешното заседание на Общинския съвет в морския град. Това е първият подобен монумент в България.

Скулптурата е дело на художника Никола Станчев и представлява стилизирани фигури на двама лекари, които спасяват пациент. 

"Ами какво изразява, това има намек за свалянето от Кръста. Старал съм да напомни не случайно, защото там е изразено и човешкото страдание и човешкото състрадание , когато го свалят това е смисълът", посочи Станчев. 

В основата на паметника ще бъдат изписани имената на всички бургаски лекари, изгубили живота си по време на пандемията. 

"Напоследък забравиха, че лекарите са между долния и горния свят – последната преграда, а отношението към медицината не беше много блестящо последните години. Това е една много тежка професия, съпругата ми беше лекар", сподели скулпторът. 

На паметника ще бъдат изписани и част от химна на медиците и Хипократовата клетва. 

Над 600 бургаски медици вече са се подписали в подкрепа за изграждането на паметника. Той ще бъде поставен пред държавната болница в Бургас. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
Гана
преди 2 години
Засрамете се! Престанете да хулите лекарите! Малко останаха. Не са те виновни, а системата, която не ги уважава, не ги цени. Затова бягат от България. Кой ще ви лекува, ако изпаднете в беда? С такова оплюване предизвиквате разправата на малцинствата с тях! Толкова ли не сте далновидни? Защитавайте ги, не посягайте на тези, които въпреки всичко се мъчат да помогнат! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
Аз
преди 2 години
Трябва да направят паметник на пациентите, загубили живота си след "професионалната" намеса на т.нар. "медици". Да, някои от тях са читави, но сякаш повечето претупват работата колкото да избутат деня, а много от тях са си живи престъпници. Най-големите герои са обикновените хора, изпаднали в нужда от медицинска помощ в България. Сигнализирай за неуместен коментар