Борисов притеснен: Опорочават ваксините, хората се плашат, ще ни нарушат плана

България ще получи общо 2,7 млн. дози ваксини от Pfizer

14.04.2021 | 14:11 Редактор: Тодор Петров

Нарастващите проблеми с ваксините на различни компании могат да предизвикат проблем с изпълнението на ваксинационния план у нас. Затова предупреди премиерът Бойко Борисов. 

"Една по една ваксините биват опорочавани, хората се плашат. Първо AstraZeneca, сега и Johnson & Johnson. Спряха договорите за ЕС", заяви премиерът. 

Ситуацията с пандемията остава тежка в целия свят, допълни той.

"Подготвят се договори за 2022 и 2023 година, те са търговска тайна, но щом ЕС се готви за такива договори, тази пандемия не се очаква да се размине лесно и да отмине", каза още Борисов. 

В следващия месец България ще получи общо 2,7 млн. дози ваксини от Pfizer. Продължават и дискусиите дали хората, които са получили първа доза на AstraZeneca, да се ваксинират при втория прием с друга ваксина. Тепърва предстоят проучвания как се отразява смесването на различни ваксини върху човешкия организъм. 

"Тук не говорим просто за различен тип ваксини, а за смесване на различни механизми на действие върху имунната система на човека. И когато една ваксина е от различен вид, не може да се предвиди как ще действа реимунизацията с друг сорт ваксина", обясни проф. Пенка Петрова от БАН. 

Според нея страничните ефекти на AstraZeneca са силно преувеличени.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК