От 1 май пациентите ще получават само електронни рецепти

Някои аптеки изпитват технически затруднения с внедряването на софтуера

13.04.2021 | 19:24 Редактор: Жаклина Иванова

От 1 май хартиените рецепти остават в историята. Пациентите ще получават само електронни документи. Лекари и фармацевти ще изпитват новата система в продължение на две седмици. 

Д-р Татяна Матева е изпълнила изискването да се снабди с необходимия софтуер за издаване на електронни рецепти. 

"Готовност от наша страна има. В момента започна стиковане с аптеките за това ние да подаваме рецептите електронно, за да могат и те да активират техните си програми, за да разработим едновременно, за да няма връщане на пациенти напред-назад", коментира специалистът по обща медицина д-р Татяна Матева.

Около две седмици е срокът за подготовка на Фармацевтичната индустрия. Някои аптеки изпитват технически затруднения с внедряването и проучването на софтуера. Други вече са готови да изпробват системата на практика.

"Като всяко ново нещо, може би в началото ще има затруднения, проблеми, но не смятам, че е нещо, което не може да се случи. Мисля, че това е поглед към бъдещето и новостите в здравната система", сподели магистър фармацевтът Евин Даудова.

С електронната рецепта лекарствата ще се дават само срещу ЕГН. В аптеката се отива и се казва ЕГН-то, служителят ще го намира в системата. Не е необходимо пациентът да казва други номера. Мненията на хората са разнопосочни. 

Хартиени рецепти, издадени преди 1 май, ще се признават в аптеките до октомври. Лекарите напомнят, че издаването на електронна рецепта не отменя прегледа в кабинета им.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
3 rate up comment rate down comment 1
Пепа
преди 2 години
Следва да се издаде здравна карта Сигнализирай за неуместен коментар
4
3 rate up comment rate down comment 3
Кики
преди 2 години
Абе бегай, цъфнали сме и сме вързали та влизаме в информационната ера. Отзад още не сме се обърсали ама в Матрицата влизаме. Му хахахаха! Сигнализирай за неуместен коментар
3
19 rate up comment rate down comment 1
Lekar
преди 2 години
Престанете с поредните експерименти!!!!ТРЯБВА ДА ИМАМЕ ЕЛЕКТРОННА ЗДРАВНА Карта, като в нормалните държави!!!Със всички останали начини ще продължава голямото крадене!!! Сигнализирай за неуместен коментар
2
10 rate up comment rate down comment 2
Пешо
преди 2 години
Е, и от какъв зор е тая глупост?Пълно е с *** навсякъде. Сигнализирай за неуместен коментар
1
13 rate up comment rate down comment 4
Deliormanli
преди 2 години